Магістрантка кафедри ПФН виграла європейський грант і провела дослідження у Греції

Кафедра прикладної фізики і наноматеріалознавства
Фото з перебування у Греції

Магістрантка кафедри прикладної фізики та наноматеріалознавства Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки Ванесса Барвінська виграла індивідуальний європейський грант у рамках дослідницької інфраструктури NFFA-Europe та здійснила наукову поїздку в університет FORTH (Геракліон, Греція).

Ванесса провадила дослідження зразків медичної нержавіючої сталі, призначених для остеоінтеграції кісткових клітин. Воно включало порівняння необроблених та оброблених фемтосекундним лазером зразків. Для аналізу поверхневих характеристик Ванесса використовувала рентгенівську дифракцію, що дало змогу визначити кристалічну структуру, сканувальну електронну мікроскопію для візуалізації морфології поверхні й атомно-силову мікроскопію для дослідження топографії поверхні на нанорівні. Метою цього дослідження було вивчення змін морфології поверхні після лазерної обробки, оскільки ці зміни можуть суттєво вплинути на взаємодію матеріалу з біологічними тканинами і сприяти покращенню остеоінтеграції та біосумісності.

Після завершення наукових вимірювань студентка також мала можливість ознайомитися з культурною спадщиною острова Крит. Ванесса відвідала історичні руїни, музей та фортецю на набережній, що також подарувало чимало вражень.

Керівниками роботи були професор Еммануель Стратакіс з університету FORTH і доцент кафедри прикладної фізики та наноматеріалознавства ІМФН Ярослав Гніліцький.

Фото з перебування у Греції Фото з перебування у Греції Фото з перебування у Греції