Львівську політехніку відібрали до участі у міжнародному проєкті USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»

Центр комунікацій Львівської політехніки
Ректор Юрій Бобало та професор Іван Опірський

У вівторок, 30 березня, Національний університет «Львівська політехніка» успішно пройшов відбір і став учасником міжнародного проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». Загалом з України до проєкту обрали лише 14 закладів вищої освіти. Результати оголосили в онлайн-форматі.

Агентство США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development, USAID) – незалежне агентство федерального уряду США. Відповідає за невійськову допомогу США іншим країнам. Проєкт має за мету зробити стратегічно важливу інфраструктуру України стійкішою до кібератак через формування взаємовідносин довіри та співпраці між основними зацікавленими сторонами у сфері кібербезпеки, які представляють органи влади, приватний бізнес, наукову спільноту та громадянське суспільство. Проєкт охоплює декілька важливих складових:

  • зміцнення кіберстійкості України за рахунок тісної співпраці з урядом України, зокрема Мінцифри, Держспецзв’язку та РНБО;
  • формування кадрового потенціалу України у сфері кібербезпеки:
    • підтримка університетів для збільшення фахівців із кібербезпеки та покращення якості їхнього навчання;
    • підвищення кваліфікації експертів із кібербезпеки через навчальні та практичні тренінги;
    • налагодження контактів між українськими ЗВО із міжнародною академічною спільнотою;
  • розбудова ринку кібербезпеки;
  • підтримка запуску оновленого державного центру кіберзахисту держспецзв’язку.

Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» є першим двостороннім проєктом USAID із кібербезпеки, розрахований на 4 роки, зі загальним бюджетом 38 млн доларів. У його межах передбачене створення сучасних кіберполігонів та літніх шкіл із кібербезпеки в обраних закладах вищої освіти, на базі яких відбуватимуться практичні навчання викладачів із партнерами з університетів та компаній США й України. До групи партнерів проєкту належать: Florida International University, Information Systems Security Partners, Schweitzer Engineering Laboratories, Catalisto, Veterans First Initiative, SocialBoost та інші.

― Для «Львівської політехніки» це надзвичайно важливий крок у підвищенні якості освітньої та наукової компоненти з кібербезпеки та забезпечення кібербезпеки об’єктів критичної інфраструктури в Україні в цілому, ― наголосив координатор проєкту від нашого університету, професор кафедри захисту інформації Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Іван Опірський.

Ректор Юрій Бобало та професор Іван Опірський Відзнака USAID Ректор Юрій Бобало та професор Іван Опірський