Львівську політехніку нагородили як учасника Міжнародної мережі партнерських університетів CUCEE

Кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем
Василь Ткачук

В листопаді 2021 року в Німеччині у Технічному університеті Гіссена відбулося урочисте відзначення 20-річчя заснування Міжнародної мережі партнерських університетів Cooperation of Universities in Central and East Europe (CUCEE), де були присутні координатори і представники ректоратів вишів-партнерів. Пам’ятним знаком на честь 20-річчя співпраці в Мережі університетів Центральної і Східної Європи нагороджено координатора від Львівської політехніки, професора кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування Василя Ткачука.

Інститут у рамках міжнародної співпраці партнерів-університетів (Вища школа Гіссен-Фрайдбург (Німеччина), Університет Зельона Гура (Польща), Технічний університет Таллін (Естонія), Технічний університет Вільнюс (Литва) і Львівська політехніка (Україна)) виконує значну роботу з організації навчання студентів Львівської політехніки в Німеччині й отримання нашими студентами стипендій від міжнародних організацій. У рамках підписаної у 2000 році угоди про співдружність реалізуються спільні наукові проєкти, відбуваються міжнародні науково-технічні конференції, здійснюється обмін науковцями та аспірантами.

Однією з центральних сфер співпраці в мережі CUCEE є так зване закордонне інтегроване навчання (ЗІН). Його учасники отримують дипломи обидвох партнерських ЗВО, які здійснюють це навчання.

Навчання ведеться двома мовами, частково в материнському Університеті, а частково у партнерському виші й закінчується виконанням дипломної роботи, керівниками якої одночасно є наставники з обох вишів. Завдяки відповідному погодженню програми і взаємному визнанню результатів іспитів виконуються програми навчання обох закладів вищої освіти. Випускники ЗІН здобувають дипломи обох вишів.

Навчанню в Німеччині передує зазвичай додаткове, організоване німецькою стороною на терені Німеччини, інтенсивне чотиритижневе вивчення німецької мови. Вибір відповідного напряму навчання в Університеті Міттельгесен пов’язаний з відповідним напрямом в материнському ЗВО. Вибір навчальних предметів здійснюється відповідно до еквіваленційного листа, який складають і регулярно поновлюють координатори програми. Оцінки, отримані нашими студентами у Гіссені, без проблем перераховують на відповідні оцінки базового Університету.

Після шести семестрів навчання в материнському ЗВО йдуть наступні два в Університеті Міттельгесен. Передбачений у навчальному плані німецького університету семестр виробничої практики учасники ЗІН проходять під час літніх канікул безпосередньо після закінчення року навчання в Гіссені. Ця практика найчастіше відбувається на виробничих підприємствах в Німеччині. Варто відмітити, що, незважаючи на додаткові елементи навчання, його тривалість залишається незмінною. Навчання закінчується дипломною роботою, яку видають, реєструють і виконують під опікою наставників з обох вишів.

У Львівській політехніці відбір проходили студенти Інституту енергетики і систем керування з бакалаврського напряму «Електромеханіка» спеціальностей «Електричні машини та апарати» і «Електромеханічні системи автоматизації та електропривод».

З метою забезпечення стабільної фінансової бази програми задіяні різні джерела його фінансування. До найважливіших належать:

  • стипендії німецьких публічних установ (наприклад, Німецького центрального управління академічного обміну (ДААД));
  • стипендії, які надають німецькі фірми електротехнічної галузі, зокрема Сіменс, Ленце, Рітал тощо;
  • джерела Європейського Союзу (наприклад, програми Еразмус).

Починаючи з 2001 року, студенти-електромеханіки були стипендіатами міжнародного фонду Леонарда Ейлера, а також ДААД.

Стипендіями Програми Леонарда Ейлера німецької організації DAAD щорічно користуються 1–2 студенти останнього року навчання напряму «Електромеханіка» Львівської політехніки. Це 10-місячна стипендія. Її виплачують упродовж 9 місяців на останній фазі навчання в материнському виші (стипендія «Sur-Place»), а потім іде місячна практика в Університеті Гіссен-Фрідберг. Перебування в Німеччині, яке використовують для виконання практичної частини дипломної роботи, відбувається в Лабораторії електричних приводів і техніки перетворення частоти у Відділі електротехніки та інформаційної техніки німецького вишу. Опікун зі сторони FH (професор Маріус Клитта) є одночасно одним із промоторів дипломної роботи.