Львівські політехніки взяли участь у XVII Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з виставки

Цього разу розробки наукових колективів університету представили: доцент Інституту механічної інженерії та транспорту Роман Зінько, завідувач кафедри хімії і технології неорганічних речовин ІХХТ Зеновій Знак, директор НДКІ «ЕЛВІТ» Віктор Ткаченко.

Багаторічний учасник виставки Роман Зінько продемонстрував мобільні роботизовані платформи: МРП-05 «Борсук» та МРП-07 «Кубік». Зеновій Знак представив два засоби для маскування техніки й особового складу військових: ручні димові гранати РДГ-55МБ і РДГ-55МЧ і найновіший експонат – універсальну димову шашку УДШ-У, а також фільтр для очищення води в польових умовах, виготовлений на основі природного мінералу клиноптилоліту, модифікованого сріблом, що гарантує антибактеріальні властивості фільтрувальної засипки, а також оксидом мангану, що окислює сполуки заліза у воді. Ще одна розробка хіміків – порошкоподібний кровоспинний препарат, виготовлений теж на основі модифікованого сріблом природного клиноптилолiту. Препарат швидко зупиняє кров і має антибактеріальну й сорбентну дію.

Науковці НДКІ «ЕЛВІТ», що впродовж багатьох десятків років спеціалізується на різних напрямах науково-дослідних робіт, цього разу запропонували переносний ферозондовий однокомпонентний градієнтометр «Вектор-1» та переносний ферозондовий трикомпонентний магнітометр, «Вектор-3П». Це перші вітчизняні сучасні зразки портативних приладів для вимірювання і контролю магнітних полів кораблів. Створення і випробування такого приладу є важливою подією для відбудови і реформування Військово-Морських сил України і добрим прикладом використання науково-технічного потенціалу й результатів науково-дослідних робіт Львівської політехніки в інтересах оборони й безпеки держави.

Виставка відбувається щороку у Міжнародному виставковому центрі м. Києва і присвячена висвітленню спектру питань, що стосуються безпеки й оборони. Як зазначають її організатори, це єдиний в Україні бізнес‑майданчик для зустрічі з головними державними замовниками – відомствами, діяльність яких пов’язана із безпекою держави і громадян, це можливість долучитися до глибокої модернізації виробничих потужностей підприємств ОПК, зрештою, це сприятливі умови для розширення кола споживачів, участь багатьох представників суміжних галузей, драйвером яких є ОПК (машинобудування, телекомунікації та зв’язок, легка, харчова промисловість тощо).

Розробки політехніків особливо актуальні для держави у час бойових дій на Донбасі. І відрадно, що ними цікавляться представники Збройних сил й потенційні інвестори.

Фото з виставки Фото з виставки