Львівська політехніка збільшує свої показники в наукометричних базах Scopus і Web of Science

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Як відомо, h-індекс, або індекс Гірша, – це наукометричний показник, який демонструє продуктивність і результативність роботи окремих вчених, колективів або організацій у науковому сегменті шляхом фіксації за певним алгоритмом кількості публікацій та їх цитованості. Станом на листопад цього року в базі даних Scopus h-індекс нашого університету перебуває на позначці 59, а на платформі Web of Science – 54. Про це розповідає проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка» Іван Демидов.

Елементами формування h-індексу є написання якісних матеріалів, що містять вагомі наукові результати, які цитуватимуть інші науковці, підготовка та добір кадрів, які провадитимуть відповідні наукові дослідження, а також фінансова підтримка. Іван Васильович зауважує, що у всіх цих напрямах активно працюють, а показник нашого університету за минулий рік зріс. Згідно з рейтингом університетів за показниками бази даних SciVerse Scopus 2022 року, який опублікував ресурс Освіта.ua, Львівська політехніка збільшила показники індексу Гірша на 5 одиниць – з 52 до 57.

Усі університети, які представлені в цьому рейтингу, збільшують свої показники, і Львівська політехніка також, хоча зауважу, що 2022 рік не завершився, тому цифри ще не остаточні. У стратегії розвитку університету зазначено, що за наукометричними показниками за результатами 2021 року маємо досягти позначки 60, і можу говорити, що ми цю планку впевнено перейдемо. Наступний показник – 100 – маємо реалізувати до 2025 року, і над цим також працюємо. Але тут треба сказати, що статті, які індексуються у Scopus, мають бути якісні, містити в собі певні досягнуті результати – це є однією з ознак доброчесності того, що публікується. Та, звісно, для того щоб досягати результатів високого рівня, потрібне серйозне фінансування. Крім того, варто взяти до уваги й кількість працівників у різних ЗВО, тобто зважати на масштаб самої установи. Ще одним фактором є війна, адже багато науковців виїхали за кордон, деякі з них активно публікуються разом з європейськими колегами, але афілюють себе до своїх установ, тому публікаційний процес назагал триває і має певну позитивну динаміку. Але ще раз наголошу, що наше зростання обов’язково буде, ми працюємо справді багато, робимо це у межах тих можливостей, які в нас є, – розповів Іван Демидов.