Львівська політехніка та Вюрцбурзький університет співпрацюють у залученні до спорту людей з особливими потребами

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
«круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту»

Упродовж кількох днів гостями Національного університету «Львівська політехніка» були представники Університету німецького міста Вюрцбурга. Разом із господарями вони взяли участь у засіданнях серії «круглих столів» на загальну тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту». Львівську політехніку на них представляли дві кафедри Інституту гуманітарних та соціальних наук – фізичного виховання і соціології та соціальної роботи.

Привітала учасників зібрання директор інституту професор Ярина Турчин, яка запросила до слова ректора Львівської політехніки професора Юрія Бобала. Він, зокрема, нагадав, що не так давно університет міста Вюрцбурга відвідала група львівських політехніків. Серед багатьох інших питань було вивчення досвіду німецьких науковців, організаторів залучення до занять фізкультурою і спортом людей з особливими потребами, що має назву «інклюзивна освіта».

Співробітництво саме у цій сфері виникло не спонтанно. Воно стала логічним продовженням хоч і не дуже тривалої, але плідної співпраці двох університетів в освітній і науковій діяльності. Чимало ініціативи у налагодженні різнопланового співробітництва двох університетів виявив ректор Вюрцбурзького університету професор Альфред Форхель. Представник німецької делегації подарував ректору Юрію Бобалу футболку з логотипом NO LIMITS з Вюрцбурга, на що той пожартував: «Тепер на переговори зі своїми німецькими колегам буду одягати цю футболку, що зможе дати більш плідний результат!».

Учасників «круглого столу» привітав також начальник управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації Юрій Майборода. Він був включений до складу делегації Львівської політехніки, яка вивчала досвід інклюзивної освіти у Вюцбурга. За його словами, те, що він побачив у Німеччині, ту матеріально-технічну базу для занять фізкультурою і спортом людей з обмеженими можливостями – це «космос», про який в Україні можна тільки мріяти. Але щось подібне – це наша мета, до якої треба прагнути. Держава повинна повернутися обличчям до цієї доволі численної категорії людей.

Науковий керівник спортивного центру Вюрцбурзького університету доктор Олаф Гуз виступив з основним науковим повідомленням. Він, зокрема, зазначив, що фізкультура і спорт виховують гідність людини. Викладачі, вихователі самі повинні вірити в успіх своєї справи, коли йдеться про роботу з людьми із особливими потребами.

Гість повідомив про цікавий експеримент, проведений у його центрі. Викладачам, які працюють із незрячими людьми, самим зав’язували очі чорною пов’язкою, і вони мали у такому вигляді пробігти у спортзалі певну дистанцію, аби відчути те, що відчувають незрячі. У школі здорових дітей садили на інвалідні візочки, і вони пробували грати у баскетбол, як це роблять люди із проблемами опорно-рухової системи.

Під час цього «круглого столу» доцент кафедри економіки підприємництва та інвестицій Інституту економіки та менеджменту Анна Панченко представила його учасникам свого підопічного – випускника Університету Івана Фіщука. Маючи вади слуху, юнак опанував комп’ютерні науки. Анна Панченко за покликом душі опікується людьми з особливими потребами, займається їхнім працевлаштуванням. Зараз Іван Фіщук проходить стажування в одній з ІТ-фірм.

Згодом гості з Німеччини взяли участь у засіданні «круглого столу» на тему: «Дослідження проблеми інклюзії у Львівській політехніці», під час якого представники кафедри соціології та соціальної роботи розповіли про свої напрацювання, наукові дослідження, студентські проекти з проблем інклюзії.

Делегація з Вюрцбурга відвідала також кафедру фізичного виховання, де спостерігала за видовищними змаганнями студентів Університету з гиревого спорту. Побували німці й у Ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для людей з особливими потребами, відвідали фестиваль NO LIMITS для людей з порушеннями зору, які грали у... футбол, і подарували спортсменам три футбольні м’ячі.

Впродовж всіх днів перебування німецької делегації у Львівській політехніці її супроводжував проректор з науково-педагогічної роботи Роман Корж. За його словами, представники Вюрцбурзького університету полишали наше місто з твердим переконанням, що з нами можна мати справу. Вони побачили, що у Львівській політехніці є певні напрацювання, є методики і головне – ентузіасти, бажання розвивати інклюзивну освіту. В задумах працівників кафедри соціології та соціальної роботи – створення Центру доступності до навчальних можливостей. Йдеться про створення належних умов навчання і побуту для абітурієнтів і студентів з особливими потребами.

«круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту» «круглий стіл» на тематику «Інклюзія шляхом освіти і спорту»