Львівська політехніка провела стартову зустріч міжнародного проєкту OPTIMA (Erasmus+ KA2)

Олександр Березко, менеджер проєкту OPTIMA
OPTIMA Kick-off meeting attendees

23 лютого відбулася стартова онлайн-зустріч трирічного проєкту OPTIMA, координатором якого є Львівська політехніка. Такі заходи є обов'язковими для програми Erasmus+ Європейського союзу, за підтримки якої реалізується цей проєкт, і слугують точками відліку для команд. Метою OPTIMA є підвищення якості вищої освіти в Україні шляхом впровадження практик Відкритої науки.

У зустрічі взяли участь представники усіх партнерів OPTIMA: Донецького національного університету ім. Василя Стуса, Сумського державного університету, Луцького Національного Технічного Університету, Національного антарктичного наукового центру, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Технічного університету Граца (Австрія), Вроцлавської політехніки (Польща), Університету Кот-д’Азур (Франція), ГО «Eurodoc» (Бельгія), ГО «Stichting eIFL.net» (Нідерланди), також «Unicheck Ukraine» – асоційованого партнера.

З вітальним словом виступили (відеозапис виступів нижче):

  • Юрій Бобало, Ректор Львівської політехніки;
  • Жан-Клод Бургельман, професор кафедри відкритої науки у Вільному університеті Брюсселя та колишній керівник Відділу політики у галузі Відкритої науки Європейської комісії;
  • Андрій Вітренко, заступник Міністра освіти і науки України;
  • Белен Енсісо, керівниця проєкту від Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних технологій та культури Європейської комісії;
  • Світлана Шитікова, керівниця Національного Еразмус Офісу;
  • Олеся Ващук, голова Ради молодих учених при МОН;
  • Павло Жежнич, проректор Львівської політехніки та координатор проєкту.

 

«Наш університет має славну історію й багаті традиції, і цей фундамент допомагає нам впевнено дивитися в майбутнє та бути лідером у впровадженні інновацій. Ми послідовно рухаємось шляхом інтеграції у європейський освітній та науковий простір і відкриті до нових тенденцій у вищій школі.» – сказав Юрій Бобало і висловив побажання, щоб наступна зустріч команди проєкту відбулась вже у стінах Львівської політехніки.

«Справді, у нас немає досвіду координування проєктів із розвитку компетенцій. Проте, ми маємо багатий досвід з управління командами, розроблення програмного забезпечення та навчальних курсів, організації подій тощо. Таким чином, ми добре підготовлені до виконання завдань OPTIMA, а щодо решти – впевнені, що необхідні компетенції є у наших партнерів, які є дуже різноманітними.» – підкреслив Павло Жежнич.

Після вітальних слів із презентацією-оглядом OPTIMA виступив Олександр Березко, менеджер проєкту:

 

 

Ілля Хаджинов, проректор Донецького національного університету імені Василя Стуса розповів про проблему українських переміщених університетів, на якій фокусується проєкт:

 

 

Тоні Рос-Хелор, очільник дослідницької групи з відкритих та відтворюваних досліджень Технічного університету Граца, презентував концепцію Відкритої науки та відкритого рецензування:

 

 

Соня Бєлобаба, віце-президентка Європейської мережі академічної доброчесності (ENAI), поділилася найкращими європейськими практиками з цього питання:

 

 

Український погляд на академічну доброчесність презентували Наталя Стукало, заступниця голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, та Артем Артюхов, доцент Сумського державного університету:

 

 

Останньою, але точно не менш важливою, стала презентація Світлани Краковської, старшої наукової співробітниці Національного антарктичного наукового центру, щодо проблеми зміни клімату:

 

 

Після цього партнери презентували свої організації та їхню роль у проєкті. Відеозапис цих виступів буде опубліковано на офіційному сайті. Тим часом, координатори запрошують усіх підписатися на акаунти OPTIMA у соцмережах Facebook, Twitter та YouTube.

Наступні два дні стартової зустрічі пройшли у закритому форматі. Партнери обговорили важливі аспекти реалізації проєкту, дати тренінгів та заходи, пов'язані з подоланням наслідків пандемії COVID-19.

=======

Підтримка Європейською комісією випуску цієї публікації не означає схвалення її вмісту, який відображає лише думки авторів, і Комісія не може нести відповідальність за будь-яке використання інформації, що міститься в ньому.