Львівська політехніка провела ІХ Міжнародну конференцію «Захист інформації і безпека інформаційних систем»

Кафедра захисту інформації Львівської політехніки
Заставка конференції

25–26 травня 2023 року в Національному університеті «Львівська політехніка» було проведено ІХ Міжнародну науково-технічну конференцію «Захист інформації і безпека інформаційних систем». На заході, організованому кафедрою захисту інформації (завідувач – професор Валерій Дудикевич) та кафедрою безпеки інформаційних технологій (завідувач – професор Володимир Максимович) Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології, розглянуто й обговорено шляхи розв’язання проблем управління інформаційною безпекою, захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах та кіберфізичних системах, технічного захисту інформації, а також налагоджено контакти і механізми співпраці науковців кафедр Львівської політехніки з викладачами та вченими закладів вищої освіти і наукових установ України та інших країн.

У конференції взяли участь більше 150 учасників з вищих освітніх і наукових закладів, державних установ та організацій України, які подали матеріали й оприлюднили понад 90 доповідей. На конференції було визначено особливості розроблення і дослідження технічних засобів захисту інформації, систем захисту комп’ютерних мереж, розвитку теоретичних основ синтезу та аналізу число-імпульсних функціональних перетворювачів, розглянуто можливі загрози інформаційній безпеці.

Із вступним словом виступив проректор з наукової роботи Львівської політехніки професор Іван Демидов, який зазначив:

«Україна починає і перебуває в процесі створення власних кіберпідрозділів. Кібербезпека є важливим пріоритетом державної політики. Обов’язково необхідно розвивати всі напрями кібербезпеки, тому керівництво Львівської політехніки уже в перші роки після проголошення Україною незалежності зрозуміло необхідність підготовки фахівців захисту інформації. Львівська політехніка готує фахівців з кібербезпеки та захисту інформації. Відповідно за цими спеціальностями успішно утворено дві кафедри – безпеки інформаційних технології та захисту інформації».

До учасників конференції також звернувся директор Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології професор Микола Микийчук:

«Хотів би підтвердити важливість кібербезпеки тому, що глобалізація суспільних процесів у світі призвела до шалених інформаційних потоків. Це зумовило розвиток систем продукування, опрацювання та зберігання інформації. Військова агресія російської федерації в Україні показала важливість розвитку методів, засобів опрацювання інформації. Напевно, вперше світ відчув розміри і негативні наслідки війни в кіберпросторі. У Львівській політехніці створено потужну наукову школу в галузі кібербезпеки, яку очолюють відомі всім фахівці. Підтвердження цього є всезростаючий набір здобувачів за цією спеціальністю».

Доповіді за тематикою конференції відбувались у трьох секціях:

  1. Адміністрування та управління інформаційною та кібербезпекою;
  2. Захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах. Криптографічні методи захисту інформації;
  3. Програмний і технічний захист інформації.

Презентовані дослідження вже використовують або застосовуватимуть в органах державного управління, захисту інформації, банківських і фінансових установах та у військовій сфері. За матеріалами конференції видано електронний збірник наукових праць.

Скріншоти з онлайн-конференції Скріншоти з онлайн-конференції Скріншоти з онлайн-конференції Скріншоти з онлайн-конференції