Львівська політехніка навчає української вимушено переміщених осіб

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Головний корпус Львівської політехніки

Газета «День» розповіла про те, як у Львівській політехніці стартує вивчення української мови вимушено переміщеними громадянами України.

Йдеться відразу про два проєкти, що їх започаткував Національний університет, – на кафедрі української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук (школа «Українська – єднає») та в Міжнародному інституті освіти, культури та зв’язків з діаспорою (розмовний клуб «Говорімо українською»). Про це «Дню» розповіла керівниця Центру комунікацій «Львівської політехніки» Наталія Павлишин.

Весняна школа «Українська – єднає» була задумана як інструмент вивчення української мови для російськомовних внутрішньо переміщених осіб у Львові, які хочуть вдосконалити знання з української. Одначе на оголошення відгукнулися люди з різних куточків України і з-за меж України також. Впродовж доби, поки тривала реєстрація, на навчання записалися 1067 охочих – з Харкова, Києва, Житомира, Волині, Закарпаття та Львівщини.

«Щоб забезпечити навчання такого числа людей, зусилля об’єднали не лише викладачі кафедри української мови «Львівської політехніки», а й їхні колеги, які в різний час працювали на цій кафедрі, викладачі коледжів нашого університету, а також філологи з інших закладів вищої освіти Львова, вчителі», – цитує Наталія Павлишин завідувачку кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Зоряну Куньч.

Розмовний клуб «Говорімо українською!» Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою «Львівської політехніки» теж працюватиме двічі на тиждень в онлайн-режимі і передбачає формат невимушеного спілкування на цікаві для слухачів теми, що допоможе вимушено переселеним особам подолати мовний бар’єр і перейти на спілкування українською.

Директорка МІОКу Ірина Ключковська розповідає, що, розпочавши реєстрацію, працівники інституту за три дні отримали 800 заяв із різних куточків України.

«Для команди МІОКу дуже важливо, щоб учасники нашого розмовного клубу також здобули знання про історію та культуру, про мистецькі здобутки України, – наголошує Ірина Михайлівна. – Вважаю, що мова – це зброя! Тож у такі часи озброєними повинні бути всі. Ми допоможемо людям освоїти мову, подолати психологічний бар’єр. Важливо здобути знання, а далі практикувати в україномовному середовищі – на вулиці, в магазині, аптеці…».

Заняття проходитимуть двічі на тиждень. Час від часу на дискусійні клуби міоківці запрошуватимуть діячів культури та успішних у різних галузях людей. В інституті зазначають, що досвід 15-річного викладання української мови як іноземної, колосальні напрацювання, професійно розроблені посібники, поза сумнівом, допоможуть людям закохатися в українську мову, культуру та ідентичність. І вкотре наголошують, що нікому нічого не нав’язуватимуть, а працюватимуть із людьми, які самі хочуть вивчити українську.
 

Повний текст матеріалу – на сайті газети «День».