Доцент Інституту геодезії Любов Янків-Вітковська: «Мрію про те, щоб науку про космос вивчали у всіх університетах»

За матеріалами ЗІК
супутник

4 жовтня 1957 року відбувся запуск першого штучного супутника Землі. Цю дату вважають міжнародним святом – початком космічної ери людства.

Розповідає голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри вищої геодезії та астрономії Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська:

– Я зараз перебуваю в Національному центрі управління та випробувань космічних засобів української державної космічної агенції, де проходить конференція, присвячена сучасним досягненням у космосі, проблемам. У ній бере участь еліта космічної науки України, а також вчені з інших країн світу, ректори оборонних військових університетів України.

Україна входить у десятку космічних держав світу. Незважаючи на проблеми, у нашій країні відновлено Центр управління космічними польотами, а в Національному університеті «Львівська політехніка» на кафедрі вищої геодезії та астрономії готують спеціалістів з космічного моніторингу.

Мрію про те, щоб науку про космос вивчали у всіх університетах на першому курсі, бо це зараз є вже необхідністю, – без космосу, штучних супутників Землі ми не можемо існувати.