Доцент Університету Любов Янків-Вітковська: 14 грудня можна буде помилуватися останнім «зорепадом» року

За матеріалами ЗІК
Любов Янків-Вітковська

У середу, 14 грудня 2016 року, на небі можна буде спостерігати метеорний потік Гемініди. Він стане останнім «зорепадом» у цьому році. Про це у коментарі IA ZIK повідомила голова Львівського астрономічного товариства, кандидат фізико-математичних наук, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Любов Янків-Вітковська:

– Метеорні потоки – явища, які відбувають багато років поспіль. Це рештки певної комети. Коли комета наближається до Сонця, вона нагрівається, і з її хвоста випадають частинки, які й становлять метеорний потік. Це явище відоме як «зорепад». 14 грудня буде останній у цьому році метеорний потік Гемініди. Його буде добре видно, головне, щоб небо було чистим. Метеорний потік можна буде спостерігати всю ніч.

За словами астронома, метеорні потоки трапляються досить часто – майже щомісяця. Найвидовищнішим серед них є потік Персеїди.

– Для астрофізиків, астрономів це явище цікаве тим, що можна визначити швидкість метеорів, а також передбачити, де вони можуть випасти. До того ж, метеорний потік – дуже романтичне видовище, його ще називають «зоряним дощем». Тому варто дивитися на нічне небо, більше його вивчати. Чим краще зрозуміємо закони космосу – тим легше подолаємо земні труднощі, – додала Любов Янків-Вітковська.