Любов до рідного міста, яка стала натхненням для написання книги «Спацер старими вулицями Трускавця»

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із заходу

Для Миколи Іваника рідний Трускавець став сенсом життя, і всю свою роботу сьогодні він присвячує возвеличенню міста, хоче, щоб про нього дізналися всі. Вже не одну книжку присвятив історії рідного міста, а в рамках Форуму видавців 2021 він представив свою чергову роботу під назвою «Спацер старими вулицями Трускавця».

«Проєкт по суті розпочато 12 років тому, коли я працював над своєю першою книгою. У Державному історичному архіві мені пощастило натрапити на маленький зошит у клітинку, де зібрано всю інформацію про власників трускавецьких віл, які були предметом дослідження моєї першої роботи. Зібрав цю інформацію старожил Трускавця пан Павліхович старший. Саме вона стала основою для формування книги «Спацер старими вулицями Трускавця», – розповідає Микола Іваник, автор книги.

Пан Микола креативно підійшов до викладу інформації, бо справді прагнув зацікавити не тільки трускавчан, а й усіх українців славним минулим рідного краю. Книгу підготовлено у вигляді екскурсування містом, де представлено 7 найпопулярніших туристичних маршрутів Трускавцем в ретроспективі 19–20 століття – права сторона книги це права сторона вулиці, ліва – це ліва сторона вулиці. Він висловив подяку відомому земляку Оресту Мацюку, який в 1991–99 роках відкрив архіви, і завдяки цьому чимало жителів Трускавця отримали свої вілли назад, і народилась книга «Спацер старими вулицями Трускавця».

Написання передбачало багаторічну працю й кропіткий процес збору інформації та матеріалу з найрізноманітніших джерел. Чого тільки вартий факт, що в праці використано 805 фотографій Трускавця в різні періоди історії, і більше половини з них – унікальні й публікуються вперше. У ході формування книги вивчалися не тільки українські архіви, а й польські, де в більшому обсязі зберегли історію міста. Новизною є й інформація, яку висвітлено в роботі, – автор провадив інтерв’ю зі старожилами Трускавця, які дуже люблять місто й зберегли історію рідного краю в пам’яті та сімейних архівах.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу