Літня школа «Європейський підхід до штучного інтелекту»

Кафедра автоматизованих систем управління Львівської політехніки
Заставка Літньої школи

Штучний інтелект уже давно перейшов із фантастичних книжок та фільмів до буденного життя кожного з нас. Щодня ми спілкуємось з чат-ботами, які допомагають нам замість людей-операторів, отримуємо рекомендації під час покупок в онлайн-магазинах, отримуємо персоналізований контент і рекламу в соцмережах, використовуємо розумні речі чи живемо в розумних будинках, ставимо медичні діагнози чи прогнозуємо курси валют за допомогою ШІ.

Сучасні технології ШІ дають можливість аналізувати відео та зображення в режимі реального часу, що може підвищити безпеку громадян, оптимізовувати трафік у великих містах, обирати найшвидші маршрути. Більше того – сьогодні генеративний ШІ здатен розв’язувати доволі творчі завдання: чат GPT успішно пише резюме, есе та курсові роботи, а Midjourney генерує фантастичні картини та ілюстрації.

Але що поширенішим стає використання ШІ, відповідальнішими та складними стають завдання, розв’язання яких довіряють машинам, то більше людство починає замислюватись про можливі виклики:

  • А наскільки безпечним є делегування розв’язання важливих задач ШІ?
  • Чи для всіх задач використання ШІ є етичним?
  • Чи не викличе прийняття рішень на основі ШІ проблему дискримінації?
  • Чи потрібно державі контролювати процеси розвитку та використання ШІ на законодавчому рівні?

Всі ці питання розглядатимуться на Літній школі «EU and AI: Європейський підхід до штучного інтелекту», яка організована кафедрою автоматизованих систем управління Національного університету «Львівська політехніка» в межах виконання освітнього проекту Erasmus+ Жан Моне Модуль «Надійний штучний інтелект: європейський підхід» (№ 101085626 – TrustAI – ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH).

  1. Сучасні технології ШІ: можливості, перспективи, обмеження.
  2. Європейський підхід до машинного навчання.
  3. Надійний штучний інтелект: підхід, заснований на оцінці ризику.
  4. Нова нормативна база щодо ШІ: етичний ШІ.

У практичних секціях запрошені експерти розкажуть про кращі практики й цікаві задачі використання Big Data та AI.