Гостями Літературно-мистецького вечора «Шевченко і пісня» став всесвітньо відомий вокальний дует «Сестри Тельнюк»

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
концерт

У Львівській політехніці вже стало традицією розпочинати весну Шевченковими словами. Спершу проходить конкурс декламації поезії Кобзаря ― Шевченківські читання, які безперервно збирають талановиту молодь із 1988 року. А в святкові дні відбувається урочистий концерт.

Так і цього разу 10 березня політехніки та гості університету зібралися на урочисту академію, яку підготував Народний дім «Просвіта» на чолі зі заслуженим працівником культури Степаном Шалатою.

Цьогоріч Літературно-мистецький вечір, приурочений до 206 річниці від Дня народження великого українця, був присвячений тематиці ― «Шевченко і пісня». Багато цікавого про таланти Тараса Григоровича у своєму виступі розповіла багатолітня очільниця осередку Товариства «Просвіта» нашого університету професорка Христина Бурштинська. Повний виклад науковиці можна прочитати в статті «Наша дума, наша пісня…».

Музична частина вечора розпочалася величним Шевченковим «Заповітом», який спільно виконали Народна хорова капела студентів «Гаудеамус», Народний ансамбль бандуристок «Заспів» та Ансамбль народної музики «Обрій» під диригування Христини Залуцької.

Як завжди дивували артистизмом учасники Народного театру-студії «Хочу» (режисерка ― Анастасія Непомняща). Студенти декламували поезію ― Тетяна Топчій виступила з рядками твору «Муза», Роман Музика прочитав вірш «Іван Підкова». Артистичним виконанням уривку з поеми «Тополя» зачарувала усіх володарка гран-прі університетських Шевченківських читань студентка ІСТР Тетяна Лозинська.

Актори театру-студії «Хочу» підготували коротку виставу за п’єсою Тараса Шевченка «Назар Стодоля». Студенти різних інститутів та курсів завжди дивують своїм акторським талантом, який їм вдається розвивати поміж навчанням.

Музичне наповнення вечора було надзвичайно різноманітним, завдяки поєднанню різних стилів і напрямів. Камерний оркестр «Поліфонія» (головний диригент ― Роман Крисленко) виконав «Прелюд пам’яті Шевченка». Народний вокальний камерний ансамбль «Аколада» заспівав «Одинокий човен» та «Барвінок цвів і зеленів». Сольно виступила й керівниця цього ансамблю Тетяна Пащак. Народний ансамбль бандуристок «Заспів» заспівав дві композиції ― «Козацькі могили» та «Вітре буйний». Неабияке захоплення у глядачів щороку викликає спів дівчат та хлопців із Ансамблю естрадної пісні «Сузір’я» (керівник ― Оксана Спондич). Цього разу вони виконали дві композиції ― «Сирота» і «Не тополю високую».

Особливо велично в концертній програмі зазвучали сильні голоси учасників Народного чоловічий хор «Орфей» (диригент ― Володимир Вівчарик). Викладачі Політехніки виконали пісню «Сонце заходить» ― солував Михайло Олійник.

Запальний танець «Козацькому роду нема переводу» станцював Народний ансамбль танцю «Вірність».

На завершення вечора усіх чекала справжня несподіванка ― виступ всесвітньо відомого вокального дуету народних артисток України Лесі та Галі Тельнюк. Співачки у супроводі університетських оркестрів виконали пісні зі своєї концертної програми «Наш Шевченко».

Закінчився Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» величним «Реве та стогне Дніпр широкий» до виконання якого долучилися усі присутні в залі

Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня» Літературно-мистецький вечір «Шевченко і пісня»