Мобільний оператор lifecell відкрив у Львівській політехніці навчальну телеком-лабораторію для студентів ІТРЕ

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
 Ісмет Язиджи в Політехніці

Телекомунікаційна галузь є однією з найдинамічніших в Україні, а з початком роботи стандарту 4G в наступному році потреба у кваліфікованих фахівцях із розгортання та налаштування цієї мережі тільки зросте. Саме тому 15 грудня мобільний оператор lifecell урочисто відкрив навчальну телеком-лабораторію для студентів Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Національного університету «Львівська політехніка».

А напередодні ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало прийняв головного виконавчого директора lifecell Ісмету Язиджи. У теплій, невимушеній атмосфері відбулася розмова, у ході якої гість дізнався про історію та сьогодення навчального закладу, а також зі свого боку ознайомив львів’ян із діяльністю відомого у світі мобільного оператора. Ректор провів для гостя екскурсію в історичну Актову залу головного корпусу Університету.

Зазначимо, що ще минулого року сторони підписали меморандум про співпрацю. Документом передбачено проводити предметну роботу з інтеграції інформаційно-телекомунікаційних технологій у навчальний процес, ознайомлення студентів та викладачів з найсучаснішими зразками обладнання, поглиблення навичок його експлуатації, популяризації серед молоді знань в галузі телекомунікації.

Навчальна телеком-лабораторія має все необхідне для отримання практичних знань про роботу сучасних мобільних мереж. Адже надане обладнання дає змогу студентам і викладачам організувати й тестувати роботу локального оператора мобільного зв’язку.

Сьогодні підтримка технічної освіти молоді у галузі мобільних телекомунікацій – один із пріоритетів компанії lifecell, що реалізує кілька проектів у цьому напрямі. Йдеться про програму стажувань для студентів «Стрибок у життя», соціально-освітню програму для дітей «Школа мобільного зв’язку» та проект «lifecell Університети». Цей проект започаткований два роки тому як відповідь на несприятливу ситуацію, що склалась у технічній освіті. Адже випускникам профільних спеціальностей навіть за належної теоретичної підготовки критично не вистачає практичних навичок роботи з сучасним телекомунікаційним обладнанням.

Перша така телеком-лабораторія lifecell була відкрита в Інституті телекомунікаційних систем Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Крім того, аналогічне обладнання отримали Харківський національний університет радіоелектроніки, Національний аерокосмічний університет імені М. Жуковського, Харківський авіаційний інститут і Харківський коледж Державного університету телекомунікацій.

Звертаючись до присутніх, директор Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Львівської політехніки професор Іван Прудиус сказав:

– Відкриття цієї лабораторії є для нас вкрай актуальною подією. Адже без сучасного обладнання та практичного навчання на ньому кваліфікованого і затребуваного телеком-фахівця підготувати важко. Завдяки нашим інвесторам і спонсорам ми нині відкриваємо вже четверту лабораторію такого типу. Важливо й те, що на цьому обладнанні можна не лише набувати практичних навичок, але й проводити наукові дослідження.

Натомість ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало, адресуючи вдячність політехніків головному виконавчому директору lifecell Ісмету Язиджи, підкреслив:

– Ми живемо в такий час, коли на застарілому обладнанні навчати студентів технічних ВНЗ – марна справа. Адже й промисловість, і ІТ-галузь очікують від нас фахівців, які знають, що робити, що можна робити й як це робити. Отож відкриття цієї лабораторії дасть нам змогу готувати саме такі інженерні кадри. А враховуючи те, що телекомунікаційні системи є передовим фронтом наукових досліджень, сподіваюся, що незабаром наші випускники будуть працювати у вашій системі й стануть там незамінними фахівцями.

Зі свого боку Ісмет Язиджи, вітаючи політехніків, зазначив:

– Ми дуже раді відкрити телеком-лабораторію у Львівській політехніці, адже бачимо, наскільки можливість отримати практичні знання мотивує та надихає студентів. Наша співпраця з університетом не завершиться переданням цього обладнання. Адже з приходом нових технологій телекомунікаційна галузь все більше потребуватиме кваліфікованих кадрів, тому наші спеціалісти регулярно проводитимуть практикуми для викладачів та студентів у найстарішому технічному українському університеті.

Згодом за допомогою представника lifecell Богдана Гетьмана, до речі, випускника Львівської політехніки, який провів монтаж лабораторного обладнання, Ісмет Язиджи та Юрій Бобало протестували локальну систему за допомогою власних мобільних телефонів і відзначили відмінну якість зв’язку. А потім пан Язиджи прочитав цікаву відкриту лекцію для студентів Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки.
 

Світлини Йосипа Марухняка

 Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці  Ісмет Язиджи в Політехніці