Лекції з відомими ІТ-фахівцями – джерело практичних знань для студентів ІКНІ Львівської політехніки

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Лекція для студентів ІКНІ

В Інституті комп’ютерних наук та інформаційних технологій на постійній основі організовують лекції з відомими фахівцями ІТ-галузі, скеровані на поглиблення практичних знань студентів. Звичайно, події 2020-го внесли свої корективи, та це не змогло зупинити реалізування ініціативи.

Велика кількість охочих студентів, можливість і бажання обох сторін організовувати такі зустрічі онлайн дали змогу поглиблювати практичні знання студентів. Це хороша можливість не тільки поглибити свої професійні знання, а й побачити як працюють великі ІТ- компанії зі середини. Хоч тематика організованих лекцій і належить до курсів, представлених у навчальній програмі, та фахівці, які їх провадять, намагаються вийти за її рамки й розповісти щось додаткове, що в майбутньому допоможе успішно зреалізувати себе в ІТ-галузі. Тому тематика розмов варіювалася від порад із написання СV до ознайомлення з останніми тенденціями в розробці веб-додатків.

«На такі короткотривалі цикли лекцій, ІТ- фахівці досить легко погоджуються, тому що більшість із них є фанатами своєї роботи, вони люблять те, чим займаються, і охоче діляться з молоддю своїм досвідом. Вони ознайомлюють студентів із новими тенденціями та технологіями ІТ-ринку», – розповідає Уляна Богданівна Марікуца, декан магістратури ІКНІ.

До прикладу, протягом останніх місяців кафедра Систем автоматизованого проєктування організувала чимало лекції зі знаними фахівцями ІТ- компаній Львова. Зокрема Lead buisness analist компанії EPAM Андрій Керницький прочитав блок лекцій про технології автоматизації бізнес- процесів із використанням елементів штучного інтелекту. Інженер із розроблення програмного забезпечення компанії SoftServe Олег Файтас розказав про використання технології Microsoft Azure в розробленні веб-додатків. Інженер із якості компанії EPAM Павло Денисюк прочитав блок лекцій про гнучкі методології розробки програмного забезпечення. DevOps інженер компанії Adorama Україна Назарій Плесканка прочитав блок лекцій на тему «Деплоймент мікросервісів у Docker контейнерах». Розробник програмного забезпечення компанії GlobalLogic Ростислав Кривий ознайомив студентів із сучасними тенденціями в розроблені веб-додатків.

Хоч сучасні реалії змусили студентів довго сидіти за комп’ютером, навіть під час виконання основних завдань із навчання, це не вплинуло на їх бажання додатково здобувати знання протягом зустрічей з ІТ-фахівцями. Уляна Богданівна навіть впевнена, що онлайн-форма провадження таких лекцій збільшує кількість бажаючих долучитися, адже саме ця форма її провадження дає змогу взяти в ній участь із дому.