Лариса Івшина: «В умовах війни розумова діяльність не має зупинятися»

Роман Сакаль, студент ІІ курсу кафедри ЖЗМК
Заставка до матеріалу

Чому внутрішня інтеграція України – це важливо? Щоб дізнатися відповідь на це запитання, всі охочі зібралися 7 червня в залі Захарієвича головного корпусу Львівської політехніки на діалог з Ларисою Івшиною – відомою журналісткою, засновницею та головною редакторкою газети «День». Зустріч відкрив ректор Юрій Бобало:

– Обрана тема нинішньої розмови дуже важлива в наш час. З огляду на наукове осмислення, яке вже здійснюють політехніки, вона є актуальною. Саме тепер, коли українська нація чинить відважний опір московській агресії і відвойовує своє, українство цілого світу стоїть перед фундаментальними виборами, потребою глибокого аналізу власної самобутності, створення культури та бачення майбутнього нашої незалежної України.

Упродовж розмови Лариса Івшина покликалася на ідеї та проєкти газети «День», розповідала про своє бачення української ідентичності і про те, чому важливо відроджувати українську національність саме сьогодні, а присутні в залі ділилися своїми думками про елементи внутрішньої інтеграції, а також розмірковували, як розвиватиметься Україна після війни. Серед гостей заходу був український перекладач, письменник та науковець Андрій Содомора, який зазначив:

– Найважливіший елемент внутрішньої інтеграції – наша мова. Той, хто зараз переходить на українську, повинен розуміти, що далі перед ним стоїть процес довготривалого входження в стихію української мови. Цей перехід є дійсно важливим і буде працювати на Україну.

На зустрічі Лариса Івшина наголосила, що в умовах війни розумова діяльність не має зупинятися, а українці мусять переосмислити своє коріння та свою історію, що є важливим елементом внутрішнього становлення України як прогресивної європейської країни.