Команда науковців кафедри ФАЗХ розпочала реалізацію проєкту НАТО MilClimATech

Кафедра фізичної, аналітичної та загальної хімії Львівської політехніки
Фото із заходу

27 вересня 2023 року відбулася стартова зустріч учасників проєкту НАТО «Пом’якшення наслідків зміни клімату за допомогою передових фітотехнологій для військових земель». Дослідницький проєкт виконують 8 партнерських організацій із Чехії, України, Німеччини, США та Канади. У заході, який був проведений у змішаному форматі, взяв участь 41 учасник.

Віталій Стаднік, співдиректор проєкту від Національного університету «Львівська політехніка», представив учасників команди Мартина Созанського та Юрія Гринчука, розповів про перелік завдань колективу, ознайомив учасників зустрічі з обладнанням Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія перспективних технологій створення та фізико-хімічного аналізу нових речовин і функціональних матеріалів», яке буде задіяно у виконанні завдань проєкту.

30 вересня 2023 року Віталій Стаднік та Мартин Созанський разом із Тетяною Стефановською (Національний університет біоресурсів і природокористування України) відвідали дослідну ділянку міскантусу у селищі міського типу Ворзель Київської області. Ділянка була закладена у 2023 році на місці проведення бойових дій. Ворзель був окупований російськими військовими у лютому 2022 року та звільнений українською армією у березні-квітні 2023 року.

Під час відвідування проведено моніторинг стану рослин, відібрано зразки ґрунту для аналізу на вміст забруднень та обговорено методологію відбору зразків коренів, стебел і листя для визначення забруднюючих речовин у біомасі.

З детальною інформацією про хід виконання досліджень можна ознайомитися на сайті проєкту MilClimATech.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу