Команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою здійснила робочий візит до Чехії

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото з візиту до Чехії

На запрошення Богдана Райчинця, президента Європейського Конґресу Українців (ЄКУ) та голови організації «Українська ініціатива в Чехії», команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» у складі Ірини Ключковської – директорки, Оксани П’ятковської та Андрія Яціва – заступників директора, а також Юрія Марусика – наукового співробітника, упродовж 29 жовтня – 3 листопада 2021 року здійснила робочий візит до Чехії. Це стало можливим завдяки проєкту European Values, який реалізується за підтримки ЄКУ та організації «Українська ініціатива в Чеській Республіці».

Програма візиту була насиченою та дозволила не лише детальніше ознайомитися з особливостями міграційної політики Чеської Республіки щодо забезпечення прав національних меншин (детальніше про це – на сайті МІОКу), але й зав’язати нові контакти, обговорити ідеї для нових проєктів з представниками українського громадського сектору, а також пізнати «українську Чехію».

Так, 29 жовтня делегація МІОКу разом з Богданом Райчинцем побувала у Подєбрадському замку, де у 20–30 роках ХХ сторіччя перебував осідок Української господарської академії (український вищий технічний заклад), а зараз – музей та Інститут професійної та мовної підготовки Карлового університету. Окрім замку, команда МІОКу відвідала цвинтар у Подєбрадах, де силами української громади в Чехії було встановлено пам’ятник-колумбарій академічному та викладацькому персоналу Академії, а також її ректорам.

30 жовтня відбулася зустріч з Марією Прокоп’юк – головою Спілки українських жінок в Чехії, членкинею організації «Українська ініціатива в Чеській Республіці». Марія Прокоп’юк ознайомила всіх з історією діяльності Спілки, розповіла про сучасні проблеми та виклики функціонування організації. Також разом із українською активісткою міоківці завітали до Карлового університету, де протягом 1921–1945 функціонував Український вільний університет, слов’янської бібліотеки та оглянули виставку «(Не)щасна Україна».

31 жовтня делегація Інституту на запрошення Марії Прокоп’юк долучилася до акції покладання квітів до українських могил на Ольшанському кладовищі, де знайшли спокій після вигнання з Батьківщини та поневірянь на чужині члени Директорії УНР і уряду Скоропадського, воїни армій УНР та УГА, люди мистецьких професій, науковці. В цій акції також взяли участь представники інших українських організацій в Чехії, зокрема ГО «Галицькі Леви» та ГО «Празька криївка».

Того ж дня колектив Інституту познайомився з Тарасом Костюком – очільником освітньо-культурного центру «Крок» у Празі, який розповів про заснування суботньої школи «Крок», її функціонування, а також про специфіку шкільництва та вивчення української мови у Чеській Республіці. Зі свого боку команда МІОКу подарувала Тарасові Костюку комплект підручників для вивчення української мови як іноземної «Ключ до України: міста і люди». «Ці навчальні матеріали нам дуже потрібні, адже у нашій школі ми намагаємося поєднувати вивчення української мови з історією, географією та культурою України», – підкреслив директор школи. Також учасники зустрічі дізналися про діяльність Тараса Костюка як громадського активіста, який підтримує українські ініціативи в Чехії, спрямовані на допомогу воїнам АТО та сім’ям постраждалим від війни, розв’язаної Росією проти України. Разом із Тарасом Костюком делегація відвідала пам’ятник Тарасу Шевченку у Празі, а також будинок, в якому проживав Михайло Грушевський протягом 20-х років; тут встановлено меморіальну дошку.

1 листопада відбулася зустріч-розмова з Віктором Бандурчином – секретарем ЄКУ, головою Асоціації молодих українців Словаччини, за участю Богдана Райчинця. Учасники обговорили розвиток українських громад у країнах Європи, законодавчі особливості визнання країнами ЄС прав національних меншин та належність українців до цих категорій, а також проблеми забезпечення культурно-освітніх потреб українців у різних європейських країнах. Богдан Райчинець поділився здобутками українців у Чеській Республіці, поінформував учасників зустрічі про україномовні видання у Чехії та про потенційні можливості для українських громад у цій країні. Натомість Віктор Бандурчин розповів про сучасну специфіку формування української громади в Словаччині та ідеї нових проєктів, які планує реалізовувати ЄКУ найближчим часом.

Фото з візиту до Чехії Фото з візиту до Чехії Фото з візиту до Чехії Фото з візиту до Чехії