Команда МІОК Львівської політехніки взяла участь у семінарі про стан українських мігранток у Польщі

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка семінару

25 листопада 2021 року на запрошення Мирослави Керик, голови фонду «Наш вибір» (Варшава, Польща), команда Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» взяла участь у семінарі, присвяченому українській міграції до Польщі. На заході МІОК представили Оксана П’ятковська, заступниця директорки Інституту, Христина Манюк, соціологиня, та наукові співробітники Юрій Марусик і Вікторія Черепенчук.

У рамках семінару було презентовано звіт дослідження «Ситуація українських мігранток у Польщі в часи пандемії», реалізованого фондом «Наш вибір» вкінці 2020 року, а також відбулося обговорення питань, пов’язаних із викликами української трудової міграції до Польщі в умовах пандемії. Особливу увагу було приділено реакції урядів на поширення вірусу, що призвели до глибоких змін у різних сферах життя, зокрема на ринку праці, в секторі охорони здоров’я, освіти й дозвілля, а також впливові цих підходів на стан українських мігранток у Польщі. Зокрема, учасники семінару обговорили такі питання, як легалізація перебування і праці; ситуація жінок, які працюють у нестабільних секторах ринку праці (таких, як гастрономія, опіка над дітьми та старшими особами, готельний бізнес, сектор послуг тощо); проблеми жінок, які мають у Польщі власний бізнес або планують його розпочати; проблеми, пов’язані з поєднанням дистанційного навчання дітей та домашніх обов’язків; суспільна інтеграція та вивчення польської мови; охорона здоров’я; ключові працівники й мігранти-працівники; домашнє насильство.

Семінар відбувся у межах проєкту «Вплив пандемії COVID-19 на українських жінок-мігранток у Польщі. Пілотажний дослідницький проєкт», що фінансується Фондом імені Генріха Бьолля у Варшаві.