Коледж «Інфокомунікації» при Львівській політехніці: телекомунікації і зв’язок – це перспективно

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
в коледжі «Інфокомунікації»

Львівський коледж «Інфокомунікації» при Національному університеті «Львівська політехніка» розташований у старій будівлі центральної частини міста. Потрапити туди можна лише зайшовши в двір. Аудиторії, лабораторії, майстерні, кабінети дирекції розташовані на першому – третьому поверхах, по периметру. Ще одна особливість коледжу в тому, що тут можна здобути освітньо-кваліфікаційний рівень не лише молодшого спеціаліста, а й робітника. Про коледж «Інфокомунікації» розповідає заступник директора з навчально- виробничої роботи Ігор Миколайович Тибель.

Ступенева підготовка

Сьогодні тут навчається 560 учнів та студентів. Той, хто вступає на діловодство, обслуговування обладнання підприємств зв’язку або на організацію та експлуатацію поштового зв’язку, згодом стає молодшим спеціалістом. Обравши робітничу спеціальність (секретар керівника, оператор комп’ютерного набору, електромонтер лінійних споруд телефонного зв’язку, електромонтер дистанційного устаткування телефонного зв’язку або оператор з обробки інформації та програмного забезпечення), після завершення навчання можна скласти фаховий іспит і вступити на молодшого спеціаліста.

– У нас діє ступенева підготовка, – пояснює Ігор Миколайович. – Тобто готуємо і робітників, і молодших спеціалістів. Після цього вони можуть вступати чи то до Львівської політехніки, чи до Одеської академії зв’язку ім. Попова. Звісно, щоб вступити після 9-го класу, треба скласти вступні випробування як майбутнім молодшим спеціалістам, так і робітникам. Після 11 класу на молодшого спеціаліста треба подати сертифікат ЗНО, а майбутнім робітникам достатньо пройти співбесіду. Той, хто вивчився на робітника, на молодшого спеціаліста навчається за скороченим терміном.

– А яка увага в коледжі вивченню іноземних мов, знання яких потрібні будь-якому фахівцеві?

– Крім загальної іноземної, наші учні й студенти вивчають іноземну за професійним спрямуванням, а діловоди ще й документальну лінгвістику.

Ігор Миколайович розповідає, що на спеціальності, пов’язані з електрозв’язком, вступає більше хлопців. Натомість майбутні діловоди чи організатори експлуатації поштового зв’язку – переважно дівчата. Серед теперішніх студентів – чимало талановитих у спорті, волонтерській діяльності, художній самодіяльності. Майбутні діловоди Микола Вовк та Ірина Вахула за успішне навчання отримали премію ім. В. Чорновола.

Єдиний у Західному регіоні

Студенти й учні коледжу «Інфокомунікації» – не лише зі Львова й області, а й з інших міст, зокрема з Нововолинська, Луцька.

– Свого часу лише наш навчальний заклад у Західній Україні готував кваліфікованих робітників для системи зв’язку. Тепер ми єдині на цей регіон готуємо фахівців з обслуговування і обладнання підприємств зв’язку. А спеціальність «організація і експлуатація поштового зв’язку», крім нашого коледжу, є у київському, вінницькому і запорізькому навчальних закладах, – наголошує пан Тибель.

– Де працюють чи продовжують навчатися випускники?

– Одні вступають до вишу, другі йдуть працювати. Ті, що йдуть працювати і хочуть продовжити навчання, обирають заочну форму. Скажімо, цього року з 270-ти випускників 50% продовжили навчання .

– Яка спеціальність має найбільший попит серед абітурієнтів?

– Цього року ми мали цілком неочікуваний попит на всі спеціальності. Держзамовлення виконали на 100%, набравши повних десять груп. Є абітурієнти, які цілеспрямовано йдуть до нас, мотивуючи це тим, що працювати на пошті чи в системі зв’язку – перспективно.

– Чи пропонують працедавці роботу випускникам? Які вимоги їм ставлять?

– Це дуже складно, адже працедавець хоче кваліфіковано підготовленого випускника, без житлових проблем. Натомість випускник хоче від працедавця достойної зарплати. У попиті ті випускники, хто закінчив організацію та експлуатацію поштового зв’язку. Перспективи мають і добрі випускники з обслуговування обладнання, адже тепер телекомунікаційні підприємства переходять на цифрові технології.

Співпраця з Львівською політехнікою

Абітурієнтові важливо знати, що він зможе продовжити навчання у виші. Свої навчальні програми коледж узгоджує з програмами Львівської політехніки (йдеться про ІТРЕ та ІГСН) так, щоб під час навчання у коледжі студенти вивчили програму першого курсу відповідних спеціальностей Політехніки. І згодом успішний випускник вступає на другий курс університету. Принаймні так було дотепер. Надалі діятимуть міністерські вимоги вступу до вишу лише за результатами ЗНО, однак на сьогодні коледжі ще не отримали правил, як саме це відбуватиметься. За словами Ігоря Тибеля, цілком ймовірно, що і в 2017-му році ще вступатимуть за старими правилами.

Також за умовами перехресного вступу, випускник коледжу може йти у Політехніку на будь-яку іншу спеціальність, склавши фаховий іспит.

в коледжі «Інфокомунікації» в коледжі «Інфокомунікації» в коледжі «Інфокомунікації» в коледжі «Інфокомунікації»