Кліматичне лідерство та кліматична освіта ― про це говорили на конференції ООН із питань зміни клімату

Ніна Рубаха, студентка групи ЕКУП-21з, кафедра МПА
Фото з конференції COP-26

Завдяки підтримці ЮНІСЕФ мала велику честь та можливість бути представником української молодіжної делегації на наймасштабніший події з питань зміни клімату ― COP-26 (Conference of Parties ― «Конференція сторін»), яка проходила в Глазго 1–12 листопада 2021 року в партнерстві між Великобританією та Італією. Через пандемію COVID-19 захід відбувся на рік пізніше, ніж планувалося.

У Conference of Parties входять сторони Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. 197 країн світу обговорюють масштабну проблему зміни клімату і намагаються домовитися, які зобов’язання варто взяти на себе, щоб не допустити глобальної катастрофи. Насправді ― це окремий світ, де не просто пишеться кліматичний пакт, а твориться історія кліматичного лідерства, нових знайомств, ідей та рішень.

Щоб потрапити у Шотландію на конференцію, де зібралось понад 25 000 людей, аби спробувати вирішити одну з найактуальніших проблем людства, мене підтримала команда ГО «Плато», ментори ЮНІСЕФ із питань клімату, розвитку молоді та ментального здоров’я.

Отож, COP-26 об’єднав національні уряди, неурядові організації та активістів з усього світу. У заході взяли участь 120 світових лідерів, а також численні публічні особи: Леонардо ді Карпріо, Барак Обама, принц Чарльз, Емма Вотсон та інші.

Пандемія законсервувала живу комунікацію, тож конференція була ковтком свіжого повітря. Масштаб події спершу збив із пантелику, а потім вразив своїм різноманіттям тем, людей, ідей. Scottish Event Campus ― найбільший виставковий центр Шотландії став «Блакитною зоною», територією ООН. Тут відбувались офіційні переговори, творився кліматичний пакт, активізували свою роботу павільйони країн та організації, відбувались численні панельні дискусії та виставки.

Інтуїтивно захотілося бути присутньою там, де говорять про природоорієнтовані рішення (ПОР), кліматичне просвітництво, гендерне питання. А також долучатися до подій, де йшлося про молодь, і звісно ж, «полювати» за цікавими інноваційними ідеями.

Так, наприклад, вдалось почути генерального директора Міжнародного союзу охорони природи Бруно Оберло, який підкреслював важливість ПОР: «Як показує наука, природа може і повинна відігравати значну роль у боротьбі зі зміною клімату, як доповнення до швидкого скорочення викидів, щоб утримати підвищення температури в межах 1,5°C. Природоорієнтовані рішення забезпечують стійке використання можливостей природи в подоланні зміни клімату».

На COP-26 обговорювались питання актуальності кліматичної освіти. Польща ділилась досвідом свого прогресу в цьому питанні. Сьогодні над доповненням основної навчальної програми працюють команди науковців, освітян та інших експертів. Обіцяють, що кліматична освіта має увійти до освітніх програм польських шкіл не пізніше 2023 року.

Важливою для нашої делегації була подія з представниками ЮНІСЕФ «Кліматична криза: криза прав дитини». Під час зустрічі ми мали можливість познайомитися з молоддю, яка надихає своїм завзяттям і лідерством, із місцевими школярами, які на рівні учнівського парламенту координують зусилля щодо сталих екологічних практик, зокрема сортування сміття,

Дуже вразив та надихнув Кело Ученду ― молодий хлопець із Нігерії, чия стратегія лідерства ґрунтується на трансформаційному активізмі, що передбачає збереження навколишнього середовища, протидію зміні клімату, залучення молоді та мобілізацію соціально незахищених верств населення.

Також на конференції відбулася зустріч української делегації з офіційними представниками YOUNGO та ЮНІСЕФ. Сторони обговорили можливі формати співпраці та залучення України до міжнародної ініціативи, яка підкреслює зміну клімату як кризу для дітей та молоді ― «Декларацію про Дітей, Молодь та Кліматичні Дії». Уряд України за координації ЮНІСЕФ продовжить зусилля щодо приєднання до Декларації.

23 листопада у Києві пройшла конференція «Клімат (не) в нормі: як молодь може протидіяти зміні клімату», організована ЮНІСЕФ. У межах заходу ми обговорювали результати СОР-26, ділилися емоціями та враженнями, надихали молодь на кліматичне лідерство та залученість до кліматичних дій на місцевому, національному та глобальному рівнях. Учасники дійшли єдиного висновку: сьогоднішня молодь ― не лише жертви кліматичної зміни, а передовсім агенти змін, підприємці та інноватори, які через освіту, науку та громадську діяльність здатні координувати свої зусилля у напрямі сталого розвитку. Молодь щораз більше усвідомлює виклики та ризики, пов’язані з кліматичною зміною, а також можливість досягти сталого розвитку завдяки розв’язанню проблеми зміни клімату. Сьогодні наша місія ― жити так, щоб планета не «гарячкувала». У наших руках ― майбутнє, у якому кліматична криза ― просто химерна історія про те, що очікувало б людство, якби консолідація зусиль молоді з усього світу не відбулась.

Дякую кафедрі менеджменту персоналу та адміністрування Інституту економіки і менеджменту, де вже шостий рік отримую неабияке натхнення на активне залучення у важливі питання. Саме тут студенти реально дізнаються, чим насправді є корпоративна культура, Тут уже на організаційному рівні закладені цінності особистісного розвитку, екологічної свідомості та проактивної громадянської позиції.

Фото з конференції COP-26 Фото з конференції COP-26 Фото з конференції COP-26 Фото з конференції COP-26 Фото з конференції COP-26 Фото з конференції COP-26