Кілька найпопулярніших сфер використання інтернету речей і де можна здобути потрібну освіту

За матеріалами сайту Blog Imena.UA
заставка: IoT

Мабуть, багато хто чув про інтернет речей (IoT), а чи не задумувались ви над тим, де саме використовують цю технології в реальному житті? Насправді її можна зустріти вже в багатьох сферах нашого життя. Дали наведемо декілька прикладів, де вже зараз застосовують інтернет речей.

Розумний будинок

Щоб детально розповісти про можливості IoT-пристроїв в будинку, буде потрібно написати окрему статтю, бо їх доволі багато. Наприклад, існують розумні термостати, кондиціонери, колонки, навіть годівниці для тварин та інші повсякденні пристрої, які виконують звичайні домашні функції. Це одна з найпопулярніших та перспективних сфер використання інтернету речей.

Інтернет речей у сфері охорони здоров’я

В переліку найкращих сфер застосування технологій IoT сфера охорони здоров’я займає одну з найважливіших ланок. Інтернет речей впливає безпосередньо на життя людей та показує важливість медицини як сфери діяльності в сучасному суспільстві.

Саме завдяки IoT лікарі можуть допомагати людям через інтернет. За останні роки техніка пішла далі й уже медичні дрони готові прилетіти вам на допомогу з потрібними ліками. В генетиці завдяки IoT робляться цілі відкриття! IoT дозволяє знайти підхід до кожного пацієнта окремо, проаналізувати стан його здоров’я та прорахувати індивідуальний метод лікування. Розробка інтернет-застосунків на цей час все ще має деякі труднощі, особливо якщо брати до уваги інтернет речей і традиційну медицину. Але IoT у сфері охорони здоров’я розвивається дуже швидко.

Розумні автомобілі

Більшість людей, кому довелося вести розумну машину, вважають, що авто – це найкращий варіант використання інтернету речей на практиці. Світ, де таксі приїжджає без водія всередині, – то ніби кадри з фантастичного фільму! Але це вже реальність. Безпілотні машини вже готові замінити звичайні авто. І найголовніше – такі автомобілі ретельно прорахують маршрут та забезпечать вас комфортом і безпекою.

Вже зараз люди користуються машинами зі штучним інтелектом, які обладнані купою сенсорних кнопок та автоматично під’єднуються до інтернету. Також до прикладів використання IoT в автопромисловості можна віднести і віддалене керування вхідними дверми або температурою в гаражі. Це дуже зручно.

Розумне місто

До IoT-технологій міста відносять розумне паркування, карти шуму, розумне освітлення та дороги. Хоча зараз ця сукупність пристроїв перебуває на стадії планування та розробки, але вони мають доволі далекоглядні перспективи. За допомогою IoT-технологій можна збільшити безпеку на міських дорогах, краще контролювати рух міського транспорту і забруднення великих індустріальних населених пунктів.

З кожним роком потреба у фахівцях сфери ІоТ стрімко зростає. Вони можуть працювати не тільки в ІТ-компаніях, а й у різних за спрямованістю сферах (промисловості, охороні здоров’я, енергетиці тощо), де необхідно об’єднати інформаційні системи та об’єкти управління для отримання оперативних результатів. Здобути відповідну освіту можна на Програмі «Інтернет речей» у Львівській політехніці.