Відома українська художниця з Львівської політехніки відкрила у Києві одразу дві виставки

За матеріалами Телеканалу новин «24»
картина

Роботи заслуженого художника України львів’янки Ярини Юрик вперше демонструють у столиці, й одразу – у двох галереях. Виставка «Моя Україно…» експонується у Будинку-музеї Тараса Шевченка, а «Образи української ідентичності» – в музеї Михайла Старицького.

Ярина Юрик – художниця-акварелістка, заслужена художниця України, кандидат архітектури, доцент кафедри дизайну та основ архітектури Національного університету «Львівська політехніка». Її роботи повернулися в Україну з Парижа, де вперше були репрезентовані у Національному музеї Гранд Пале на найбільшому в світі 50-му Салоні дизайну та акварелі. Юрик є засновником сучасного науково обґрунтованого кордоцентричного світоглядного напряму акварельного малярства в Україні.

Виставка «Моя Україно…» – це роботи молодого митця нової хвилі модерного українського мистецтва із серій «Світе милий… Моя Україно», «Місця пам’яті…», «Буття…». Більшість робіт були представлені на міжнародних виставках малярства, зокрема на найбільшій виставці мистецтва у світі Art Еxpo New York – 2017. Також окремі роботи експонувались у Національному музеї Гранд Пале у Парижі та Меморіалі Латинської Америки у Сан-Паулу. Тепер вони вперше будуть представлені в Україні.

– Для мене наука та мистецтво – два способи пізнання світу, моя «сродна праця», моя найбільша любов – «Світе милий… Моя Україно». Мистецтво несе добро і світло, фіксує невловиму аморфність миті... Осмислення філософських тем «Життя» та «Душі Всесвіту», «Смерті», «Добра і зла», «Миру», «Гармонії», «Катарсису» здійснюється за допомогою образів природи із застосовуванням контекстуального та екологічного підходу, – каже Ярина Юрик.

Художниця акцентує увагу на тому, що вся її творчість «здійснюється з метою популяризації українського сучасного мистецтва та не є комерційним проектом».