Керівник НДЦ «Демос» Львівської політехніки взяла участь у семінарі «Модель прогнозування навичок»

НДЦ «Демос» Львівської політехніки
на семінарі з прогнозування навичок

9 листопада 2017 року в столиці України з ініціативи та підтримки Європейського фонду освіти (ЄФО) пройшов тематичний семінар на тему «Модель прогнозування навичок – оновлена модель, нові результати». Захід був присвячений презентації та обговоренню результатів нового прогнозу професійних навичок та кваліфікацій, отриманих групою науковців Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України (під керівництвом д.е.н., професора Володимира Соріогло) на основі оновленої моделі середньострокового прогнозування.

До роботи семінару були запрошені відомі зарубіжні експерти (зокрема, Едуарда Кастел-Бранко (ЄФО), Італія, Бен Кріхель (Есоnomix), Німеччина), а також представники експертного середовища України – Міністерства Соціальної політики України, Державної служби зайнятості України, Державної служби статистики України, науково-дослідних інститутів та організації роботодавців, та Польщі. Активну участь у роботі заходу взяли керівник Науково-дослідного Центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка», професор кафедри теоретичної та прикладної економіки Інституту адміністрування та післядипломної освіти, д.е.н., професор У.Я. Садова і докторант економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, к.е.н., доцент. О.С. Гринькевич.

Семінар, який останнім відбувався у Києві, був організований у формі окремих 4 сесій:

  • Сесія 1: «Оновлена модель прогнозування для України: обґрунтування, цілі та основні результати: основні очікування»;
  • Сесія 2: «Роль та місце прогнозування зайнятості та попиту на професійні навички – стан в країнах ЄС (теоретичне підгруття моделі прогнозування, структура та зв’язки з модулями, що нового, цілі, переваги, обмеження, джерела даних, класифікація, що використовується: ISCO, ISCED, результати – типи і структура)»;
  • Сесія 3: «Результати нового прогнозу на 2017 рік»;
  • Сесія 4: «Використанні результатів прогнозування та життєздатність моделі: інтерактивне заняття, обговорення у двох робочих групах учасників, презентація основних пропозицій та рекомендацій».

Відрадно, що озвучені методологічні та теоретичні основи моделі, відповідають вимогам європейської практики.

Учасники семінару зі Львова вдячні організаторам за можливість долучитися до командної роботи у якості експертів, ознайомитися з оновленою моделлю прогнозування та результатами прогнозу, апробованого в 2017 році. Зі свого боку нами було сформульовано низку пропозицій щодо зворотного зв’язку моделі з ключовими аспектами, що мають значення для подальшого її розвитку та імплементації в Україні.

Докладніше про семінар «Модель прогнозування навичок – оновлена модель, нові результати»

на семінарі з прогнозування навичок на семінарі з прогнозування навичок на семінарі з прогнозування навичок на семінарі з прогнозування навичок