Катедра української мови підготувала колективну монографію «Українська реальність крізь призму терміна»

Кафедра УМ Львівської політехніки
монографія «Українська реальність крізь призму терміна»

25 грудня 1989 року, на католицьке Різдво, було створено ПЕРШУ в Україні катедру української мови в технічному виші – тоді в Політехнічному інституті. Саме з нас розпочалася трансформація цього знакового навчального закладу з інституту в університет, що обов’язково передбачає гуманітарний складник навчання. Це сигналізувало про колосальні зміни в суспільній свідомості й державотворенні. Цьогоріч нам 30!!! Цю колективну монографію «Українська реальність крізь призму терміна» ми присвячуємо нашій Святій і Нездоланній Мові.

Ми не ходимо на роботу просто читати філологічні курси. Ми виконуємо поза тим своє надзавдання – творити Українську Державу в час постійної війни з нею: деколонізуємо, демосковізуємо, розрадянщуємо, тепер роззеленюємо… Це надає роботі катедри набагато вищого смислу, ніж науково-навчального підрозділу. Цього нас навчав Він – Геннадій Леонідович Вознюк – засновник нашої катедри.

МИ – колективне амбітне Я, що від дня до дня, місяця до місяця, року до року планує спільні науково-навчальні й культурологічні проєкти задля утвердження сили нашої мови і культури. Ми не просто катедра – ми на першій лінії ідеологічної війни за Україну з її щитом – МОВОЮ. Ми 30 років сіємо зерна нашого Слова в душах наших студентів, немало з яких вже стали нашими колегами й побратимами (посестрами) в невідступних змаганнях за українську тожсамість.

Словом, після тридцяти нема часу на ілюзії, депресію, розчарування, пенсію. Надто високий шлях пройдено, щоб спускатися донизу. Надто багато народжено, щоб відмовлятися його захищати й утверджувати. Надто сильно любилося, щоб засумніватися й розлюбити. Ми не просто навчаємо й навчаємося, Ми – спільнота обранців у Господа, бо Слово тільки наш інструмент в осягненні та утвердженні національної Правди.

Запрошуємо Вас, шановне панство, на Урочисту Академію з нагоди уродин нашої катедри 18 грудня, о 14.00, актова зала головного корпусу Львівської політехніки (вул. С. Бандери, 12). Вхід вільний.

Ірина ФАРІОН

монографія «Українська реальність крізь призму терміна» монографія «Українська реальність крізь призму терміна» монографія «Українська реальність крізь призму терміна»