Перший ювілей картографів: кафедрі картографії та геопросторового моделювання Інституту геодезії – 10 років

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
виставка стародавніх мап

У виставкових залах Палацу мистецтв Тетяни і Омеляна Антоновичів, що в Інституті досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Львівської національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника, 3–16 жовтня можна було ознайомитися з виставкою стародавніх мап.

Її, з нагоди свого 10-ліття та в рамках провадження Всеукраїнської науково-практичної конференції «Картографічне моделювання та географічні інформаційні системи», організувала кафедра картографії та геопросторового моделювання Інституту геодезії. Уперше цю виставку (у скороченому варіанті) політехніки побачили у дні святкування 200-літнього ювілею університету.

Кафедру створили на основі вже існуючої – теорії математичної обробки геодезичних вимірів. І хоч у її назві «картографія» стоїть першою, та насправді до наукових досліджень із картографії серйозно підійшли лише тоді, коли її очолив професійний картограф, доктор географічних наук Ростислав Сосса. Тоді й визначилися з новими науковими напрямами в картографії, згодом почали готувати аспірантів із цієї галузі знань.

Нині кафедра готує бакалаврів за спеціальністю «Науки про Землю». За нею ж магістри здобувають фах зі спеціалізації «Картографія». Також готують магістрів за спеціальністю «Геодезія та землеустрій» і її спеціалізацією «Геопросторове моделювання». За цей час випустили 54 магістрів, які працюють у різних галузях економіки України, органах Держгеокадастру, проєктних організаціях.

– Підготовка фахівців із картографії в Інституті геодезії дозволила завершити цикл геодезичних спеціальностей, адже наші випускники працюють над укладанням та створенням мап на заданій геодезичній та математичній основах, – говорить очільник кафедри Ростислав Сосса.– Нову картографічну еліту готують 3 доктори і 6 кандидатів наук. Лекції з картографічних дисциплін читаємо для всього потоку майбутніх геодезистів. Наше завдання – підготувати фахівців із картографування, тож разом зі своїми вихованцями працюємо над геоінформаційним картографуванням, досліджуємо точність карт, здійснюємо тематичне картографування і створюємо географічні інформаційні системи. Бакалаври і магістри виступають із доповідями на наукових студентських і науково-практичних конференціях.

– Ростиславе Івановичу, що доброго вже вдалося зробити?

– Найважливіше – зорганізували колектив на виконання нових наукових завдань. До цього залучили й магістрів, які претендують на диплом із відзнакою. Вони досліджують наукову кафедральну тематику, публікують статті в наукових журналах, беруть участь у все-українських конкурсах студентських наукових робіт, є їх переможцями і призерами. Наші аспіранти розробляють географічні інформаційні системи, досліджують старі мапи з допомогою ГІС-інструментарію. Це об’єднує колектив і освітлює наукову перспективу співробітникам кафедри. Маємо чимало публікацій у фахових та наукометричних журналах. До прикладу, троє наших працівників мають 5 і більше публікацій у Scopus, а доцентка Мирослава Прохоренко – понад 20 таких публікацій. Ми підготували низку монографій і навчальних посібників за різними спеціальностями. Останні два роки посилено працюємо над нашими науковими напрямами.

– Як святкували свій ювілей?

3–5 жовтня провели Всеукраїнську науково-практичну конференцію (це вперше у Львівській політехніці відбулася картографічна конференція). Загалом цьогоріч виповнюється 50 років від заснування нашої попередниці, тож маємо відразу два ювілеї. До цього заходу також підготували бібліографічний нарис з історії кафедри й картографічної освіти у Львівській політехніці, зорганізували виставку стародавніх мап, яка дуже сподобалася нашим гостям.

– Які важливі завдання нині перед кафедрою?

– Картографія – це прикладна наука, тому без практичних навиків розвиватися не може. Працюємо в кількох напрямах, визначених кафедральною науковою тематикою, адже без створення картографічних робіт кафедра не може розвиватися. Розробляємо інтерактивну карту персоналій Львівської політехніки, зокрема Інституту геодезії, плануємо створити атлас Львівської політехніки, географічну інформаційну систему університету, створюємо тематичні карти Львівщини, за допомогою сучасних інформаційних технологій здійснюємо дослідження точності планів Львова тощо.

– Чи повноцінно використовують геодезичні установи й організації ті кадри, які випускаєте?

– Ми готуємо потрібних і висококласних фахівців, а, власне, завдання держави, у час бурхливого розвитку інформаційних технологій, більше дбати про їхнє працевлаштування й розумне використання їхніх знань і вмінь. На жаль, мушу констатувати, що найкращі кадри готуємо впереваж для закордону. І не тому, що вони добре знають іноземні мови. Просто в Україні ще не відчувають потреби в наших фахівцях. Вони, звичайно, знаходять собі роботу в геодезичних організаціях, та не завжди за фахом.

на виставці стародавніх мап на виставці стародавніх мап на виставці стародавніх мап на виставці стародавніх мап