Бухгалтерська дисципліна – давня: кафедра бухгалтерського обліку та аналізу організувала круглий стіл

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

На кафедрі бухгалтерського обліку та аналізу відбувся круглий стіл «200-літня історія викладання бухгалтерської справи у Львівській політехніці».

Причиною заходу стало те, що завідувач кафедри Ігор Яремко ініціював та організував наукові пошуки документального підтвердження про викладання бухгалтерської науки у Львівській політехніці. Виявляється, ця дисципліна була у навчальному розкладі з перших років заснування Реальної школи 1816 року.

Цікаво, що при викладанні бухгалтерської справи завжди домінував методичний підхід, завдання якого – розкрити будову бухгалтерського обліку, його методи та інструменти. Також акцентували на елементах цільового підходу, який остаточно сформувався наприкінці ХХ ст. і передбачав ведення обліку для конкретних груп користувачів.

У різні часи і для різних спеціальностей бухгалтерію викладали на таких дисциплінах: бухгалтерія і засади будівництва, подвійна бухгалтерія, бухгалтерський облік, облік та касові операції на залізниці, рахівництво і баланс тощо. Теоретичні курси були поряд із практичними – зокрема семінар з економіки у сільському господарстві; наука практичного ведення рахункових книг, торгівельної кореспонденції, а також праці у конторах; рахунково-адміністративна практика; семінар із виробничої калькуляції; приписи про споживчі податки тощо.

Викладачі повинні були мати ліцензію чи відповідний диплом, володіти певними навиками. Саме тому навчали бухгалтерської справи провідні фахівці, серед яких – викладачі Львівського університету та Нормальної школи. Викладали цю науку і відомі тоді особистості – секретар сенату Львівського університету Стефан Козьма, декан рільничо-лісового факультету Політехніки, голова Польського економічного товариства у Львові, засновник і редактор економічного часопису Леопольд Каро. Троє викладачів у різні часи були ректорами Політехніки – це Густав Бізанц, Стефан Павлік та Антоній Верещинський.

– На сьогодні студенти Політехніки вивчають історію обліку, аналізу та аудиту. Отож, найновіші дослідження надають можливість поглибити опанування цієї дисципліни. Можна стверджувати, що в Україні немає навчального закладу, який має таку тривалу історію викладання бухгалтерської справи, – каже завідувач кафедри бухгалтерського обліку та аналізу Ігор Яремко.

Професор Анатолій Загородній охарактеризував викладання бухгалтерських дисциплін у радянський період, концептуально-методологічні засади і функціональне спрямування сучасних дисциплін, рівень зіставності їхнього змісту з аналогічними дисциплінами попередніх періодів.

У круглому столі взяли участь завідувачі і професори кафедр обліку, аналізу та аудиту львівських вишів – Франкового університету, Торгово-економічного, Лісотехнічного та Аграрного університетів, Інституту банківської справи, Інституту економіки і туризму, Академії друкарства, а також директор і завідувачі кафедр ІНЕМ Політехніки.