Кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій: сто років невпинних здобутків

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
100 років від дня створення кафедри АВКТ

Цими днями працівники кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій Національного університету «Львівська політехніка» відзначають знаменний ювілей – 100 років від дня створення. Заснована ще у 1917 році, вона завжди перебувала на передових позиціях науково-технічного прогресу, будучи потужним науково-освітнім ядром Львівської політехніки, його славою та гордістю.

Виступаючи на урочистостях з цієї нагоди, ректор Університету професор Юрій Бобало, зокрема, зазначив:

– Що таке сто років у житті цієї славетної кафедри? Насамперед слід назвати кількість високоякісних фахівців, яких вона випустила за роки свого існування. А це більш ніж 4000 знаних не лише в Україні, але й далеко поза її межами професіоналів. Якщо ж говорити про ваші великі здобутки, то за це маємо дякувати насамперед ветеранам кафедри, її відомим випускникам і теперішнім працівникам.

Головною ж традицією, що сформувалась на кафедрі впродовж цих ста років, ректор назвав велику відповідальність її науково-педагогічного колективу за підготовку висококваліфікованих фахівців:

– Я дуже добре пам’ятаю особливо те, що стосується науково-дослідної роботи кафедри. Це надзвичайно важливі розробки, які тут реалізували ще у радянський період і в часи нашої незалежності. Достатньо згадати про вкрай актуальне для нашої держави завдання – розробку високоточних вимірювальних систем витрачання газу, що нині дає змогу зекономити в національному масштабі мільйони, якщо не мільярди гривень. Відтак, щиро вдячний вам за те все, що ви зробили, робите й будете робити для іміджу й самої кафедри, і Львівської політехніки.

Про безсумнівні досягнення кафедри в усіх напрямах її діяльності яскраво свідчить навіть сама хронологія видозмін назв кафедри. На початках вона мала назву «Технологічні вимірювання». Тоді її очолював один із фундаторів теорії й практики точних вимірювань професор Роман Віткевич. Згодом кафедра, якою тоді керував професор Микола Шуміловський (котрий пізніше став членом-кореспондентом Академії наук Киргизії), отримує найменування «Теплотехнічні вимірювання і прилади». У 1951–1958 роках цей науково-освітній підрозділ входить до складу кафедри «Автоматичні вимірювальні пристрої», якою керував легендарний вітчизняний вчений Костянтин Карандєєв, член-кореспондент Академії наук СРСР.

Згодом, відгукуючись на насущні потреби готувати фахівців з автоматизації технологічних процесів, кафедра була реорганізована й отримала назву «Автоматизація виробничих процесів», нею впродовж тривалого часу керував знаний львівський науковець Юрій Сітницький. Саме тоді й була створена її основна лабораторна база та визначено напрямок наукових пошуків її співробітників. Кафедра готувала фахівців у галузі автоматизації та комплексної механізації хіміко-технологічних процесів, автоматизації теплоенергетичних процесів, процесів переробки нафти й газу, їхнього видобування, транспортування та зберігання.

У 1969 році кафедру було перейменовано на «Автоматизацію теплових і хімічних процесів». Нею почергово керували Володимир Кос, Едуард Браїлов, а у 1986 році кафедру очолив її нинішній керманич академік Української нафтогазової академії професор Євген Пістун, який, до речі, не полишає стін Львівській політехніки майже 60 років.

Велика заслуга талановитого і дружного колективу кафедри й у тому, що вона виступила ініціатором відкриття в Україні такого перспективного базового напрямку навчання як «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології». Для цього був розроблений і впроваджений відповідний державний стандарт. Високий авторитет львівських політехніків – фахівців галузі – засвідчує той факт, що тривалий час науково-методичну комісію Міністерства освіти і науки України з цього напряму очолював саме Євген Пістун. Співробітники кафедри також виступили ініціаторами створення ЗАТ «Інститут енергоаудиту і обліку енергоносіїв», в якому розв’язують вкрай важливі для України завдання з енергозбереження та обліку енергоносіїв. Відтак кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, що має найвищий рівень акредитації, створила знану й авторитетну в науковому середовищі школу, з надр якої вийшла ціла плеяда відомих науковців, котрі заклали основу для розвитку у Львові сучасної приладобудівної промисловості.

Про те, що кафедра виховала не лише відомих фахівців та науковців, але й знаних політиків, засвідчили теплі виступи та спогади її випускників. Це і Віктор Ткачук – досвідчений урядовець, який має великий стаж роботи у сфері національної безпеки, і народний депутат України Андрій Кіт. Обидва говорили про те, що навчання на кафедрі насамперед навчило їх високої відповідальності за будь-яку доручену справу. Й те, що це не просто слова, свідчить хоча б той факт, що, приміром, нині Андрій Кіт за дисципліною відвідувань сесійних засідань Верховної Ради має блискучий на тлі більшості теперішніх нардепів показник – 100 відсотків!

Згодом за участю ректора Юрія Бобала та директора Інституту енергетики та систем керування Андрія Лозинського відбулося відзначення ветеранів і теперішніх співробітників кафедри почесними дипломами та грамотами, а також віншування від народного камерного вокального ансамблю «Аколада».
 

Світлини Йосипа Марухняка

100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ 100 років від дня створення кафедри АВКТ