Перший крок зроблено: Кабінет Міністрів затвердив План розвитку технології 5G в Україні

За матеріалами сайту Міністерства цифрової трансформації України
мережа 5G

11 листопада 2020 року Уряд затвердив План розвитку 5G, який розробили Міністерство цифрової трансформації України разом з іншими державними органами.

– Готуємо Україну до запуску 5G. Ми сподіваємося, що через рік-півтора оператори вже почнуть отримувати ліцензії і у нас з’явиться ця технологія. Але перед тим, як говорити про конкретні терміни, потрібно провести певну науково-дослідницьку роботу, – зазначив Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

– Світ не стоїть на місці – і сьогодні вже актуальна технологія 5G. В Європі існує план, відповідно до якого до 2025 року всі міста мають бути покриті мережею. В Україні ми не хочемо відставати і бажаємо дати операторам і бізнесу всі переваги цієї технології. За нашими планами, розгортання мереж 5G в Україні може розпочатися 2022 року, – розповів заступник Міністра цифрової трансформації Олександр Шелест.

5G у 10 разів швидший за 4G і забезпечує обмін величезних обсягів інформації на надвисоких швидкостях. Як і будь-яке інше покоління мобільного зв’язку, 5G цілком безпечний для людей. З цього приводу є низка наукових підтверджень, які слід відрізняти від фейкових новин. Всесвітня організація охорони здоров’я також визнала його безпечність.

Вже зараз Міністерство цифрової трансформації України працює над створенням тестових зон 5G разом з виробниками обладнання та операторами.

Плани

  1. Роботу розпочнуть із використання діапазонів частот 700 МГц і 3400–3800 МГц. Саме на них у Європі розвивається 5G. Буде враховано європейську практику впровадження 5G та рекомендації ЄС у цьому питанні.
  2. Сформують робочу групу, яка проаналізує наявні частоти для розвитку 5G. Вже у листопаді оберуть найбільш ефективний шлях впровадження.
  3. Оголошення тендеру на частоти для розвитку 5G відбудеться у жовтні 2021. За умови виконання необхідних завдань відповідно до плану. Сам тендер  – у грудні 2021 року.
  4. Початок використання 5G очікуютьють із 2022 року.