Історія – це сучасність: студенти-програмісти з професором Іриною Фаріон відвідали музей-меморіял «Тюрма на Лонцького»

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин музею

Студенти-програмісти (Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій, група ПЗ-17) з професором катедри української мови Іриною Фаріон відвідали музей-меморіял «Тюрма на Лонцького».

Ірина Фаріон зазначила:

«Мої студенти – це вся Україна: Київ, Херсон, Харків, Франківщина, Львівщина, Тернопільщина... Давно не бачила перед собою таких спраглих на історичну свідомість молодих людей. Щоразу неможливо вчасно завершити пару – спрага знати виводить нас за навчальні межі часу. Нині не просто пізнавали історичний терор від польського, німецького та московського окупаційних режимів, а розуміли, що такий самий терор та окупація триває зараз на Південному Сході України і такі ж катування від того ж ворога. Історія повторилася і стала сучасністю. Для нас війна не закінчилася 1945 року...

Обличчя моїх студентів-розумняток сповна накладаються на пресвітлі обличчя закатованих тут українців упродовж 20–70-х років 20 століття. Через біль доходимо до усвідомлення вістря Нації. Варто врешті це зрозуміти міністерству освіти і науки, що злочинно вилучило історію України та українську літературу із ЗНО».

Наша робота системна і невідступна: формувати національну мовно-історичну свідомість, що єдина гарантує нам державну самодостатність і перемогу в московсько-українській війні.