Доцент кафедри САПР Львівської політехніки Ірина Юрчак: чим нас здивує Інтернет через кілька років

За матеріалами сайту «Експрес онлайн»
інтернет

Сьогодні важко уявити собі життя без Інтернету. У Всесвітній мережі люди знайомляться, навчаються, моніторять новини, проводять дозвілля, шукають рецепти млинців, читають книги, дивляться фільми, слухають музику, малюють, розважаються... Словом, життя без Інтернету вже зовсім «не таке». Нині Інтернет – віртуальна бібліотека всіх знань людства, безмежний сховок інформативних ресурсів.

Власне, розвиток цієї фантастичної технології почався у 1960-х років, коли уряд США замовив створення розподілених комп’ютерних мереж, стійких до пошкоджень. Попередницею Інтернету стала мережа ARPANET, яка на початку 1970-х об’єднувала близько 200 вузлів. У 1980-х роках ті ж американці створили магістральну мережу Національного наукового фонду. А потім почався «ефект лавини» – національні, комерційні, приватні мережі врешті злилися в одну глобальну. У 1990-х Інтернет став масово доступним.

Цікаво, а чи змінився він за останні 20 років? І як буде змінюватися далі?

 – Давайте проаналізуємо комп’ютерну еру. Все почалося у 1956 році, коли у Дартмунді (США) зібралося кілька молодих кібернетиків, які створили перші лампові комп’ютери, – розповідає Ірина Юрчак, доцент кафедри систем автоматизованого проектування Національного університету «Львівська політехніка», кандидат технічних наук. – Другим поколінням комп’ютерів були транзисторні, третім – комп’ютери на інтегральних схемах, а четвертим – з використанням мікропроцесорів. А вже у 1980-х роках Японія створює комп’ютер п’ятого покоління – з функціями штучного інтелекту.

Чи змінився Інтернет за останні 20 років? Та він змінюється кожні півроку! Нинішній Інтернет на повну силу використовує функцію штучного інтелекту. Дивіться: коли ви вводите у пошуковик слово, комп’ютер відповідає вам не як машина, а як людина. За цим стоїть кропітка робота тисяч розробників. І те, що колись здавалося фантастикою – телефонні розмови з зображенням співрозмовника у реальному часі, віртуальна присутність на наукових конференціях тощо – тепер є цілком банальним явищем.

Як зауважує науковець, розвиток Інтернету – найперспективніша сфера, яка зараз розвивається семимильними кроками. Чого нам чекати далі? Чим здивує нас інтернет у майбутньому?

– Зараз активно розвивається напрям доповненої та віртуальної реальності. Скажімо, тепер, щоб потрапити у віртуальний світ, нам потрібні аксесуари – спеціальні окуляри, шолом. Зараз ведуться розробки тривимірного світу в Інтернеті, доступного для кожного споживача. А пам’ятаєте фільм «Голограма для короля»? Програмістам замовили проект, який би дозволяв під час телефонної розмови створювати голограму співрозмовника. І це справді буде зроблено за якихось два-три роки, от побачите, – переконана Ірина Юрчак.

Крім того, науковець передбачає, що розвиток інтернет-технологій дасть нам змогу керувати комп’ютером не лише за допомогою клавіатури, мишки чи команд, а й власним голосом.