Інспірації для дизайнерів: студенти і викладачі кафедри ВДМ відвідали виставку сучасного іконопису

Кафедра візуального дизайну і мистецтва Львівської політехніки
Фото з виставки

4 жовтня студенти і викладачі кафедри візуального дизайну і мистецтва Інституту архітектури та дизайну відвідали виставку сучасного іконопису «Божа справедливість» у Львівському скансені (Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького), що стала результатом XVI Міжнародного іконописного пленеру.

Виставка презентувала різноманітні підходи до традиційного іконопису, інтегруючи сучасні техніки і стилі, що відображають актуальні соціальні та культурні питання. Учасниця пленеру, відома іконописиця, викладачка кафедри ВДМ Катерина Кузів провела докладну екскурсію виставкою, розповіла про завдання і функції ікони, особливості сюжетів, технічні прийоми, про вплив модерного мистецтва, зокрема абстрактного живопису, що дав можливість більш повно оперувати засадами апофатичного богослов’я в іконі.

Виставка стала не лише платформою для презентації сучасного іконопису, але й стимулом для глибшого дослідження зв’язків між традицією і сучасністю у візуальному дизайні.

Також політехніки оглянули проєкт «Оприявлення» Ольги Козюри, що експонується в костелі з села Язлівчик. Храм наповнений відбитками – зверненням до стертих і знищених історій. Ці об’єкти інсталяції є жестом оприсутнення того, що було врятоване й відновлене в часі масштабних руйнувань війни.

Подібні культурно-освітні заходи є вкрай важливими для розвитку творчого мислення дизайнерів, адже знайомство з різними формами візуальних мистецьких практик сприяє розширенню світогляду і збагаченню культурного досвіду здобувачів вищої освіти. Такі ініціативи забезпечують можливість глибшого розуміння сучасних тенденцій у мистецтві, дають змогу дослідити нові техніки й матеріали, а також побачити, як історичні традиції впливають на сучасний дизайн. Це інспірує, стимулює критичне мислення, мотивує інтегрувати нові знання у власні проєкти.

Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки