У Львівській політехніці діє фотовиставка «Фронтові друзі» військового капелана Андрія Дуди

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
фотовиставка «Фронтові друзі» військового капелана Андрія Дуди

У Львівській політехніці розгорнули фотовиставку «Фронтові друзі» ― світлини військового капелана Андрія Дуди. На кожній фоторафії переплетена мужність і надзвичайна ніжність ― воїни сфотографовані зі собаками та котами, які на передовій шукають захисту й людської опіки.

Ці світлини тривалий час експонували у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону. Роботи священника допомагали пораненим воїнам проходити реабілітацію.

У своєму виступі, який назвав своєрідною проповіддю, отець Андрій ділився пережитим на війні, розповідав про істинну дружбу та відданість наших воїнів боротьбі за мир.

Я назвав виставку «Фронтові друзі», бо там справді зображена дружба. Війна ― це страшно і важко, та в ній пізнаються справжні люди: злих вона робить ще злішими, а людей високого духу ― підносить ще вище. Знаю, що ті люди ― не зрадять наш народ, ― наголосив отець Андрій.

Від імені ректора Львівської політехніки автора фотографій та присутніх воїнів привітав проректор зі соціального розвитку Роман Корж, акцентувавши на тому, що спільнота нашого університету впродовж п’яти років боротьби за збереження цілісності нашої держави, різними способами підтримує українських військових, допомагає пораненим.

Реалізувати задум священника ― зробити експозицію саме у Львівській політехніці допомогло керівництво Інституту архітектури.

Коли мені сказали тему виставки, я був здивований. Та коли побачив її ― то був вражений до глибини душі. Ці світлини не лише про війну, не лише про добро, а кожна з них заторкує філософію стосунків. Я оглядав ці світлини і в певний момент зрозумів, наскільки все переплетено, адже кожен ― створений Богом. Пройдіться і загляньте в очі воїнів і тих тваринок, які шукають у них захисту. Не полінуйтеся і спробуйте зрозуміти ці роботи, ― поділився враженнями директор ІАРХ Богдан Черкес.

На відкритті виставки були присутні воїни 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Вони запросили усіх прийти 21 листопада ― у День десантно-штурмових військ подивитися на показувий виступ воїнів.

Заступник директора Інституту архітектури Ярослав Ракочий, який організував монтування виставки, по-особливому перейнятий темою війни і навіть присвятив низку поезій воїнам.

У своєму виступі він зауважив, що роботи спонукають вклонитися перед кожним воїном, перед кожним волонтером і запитати свого сумління, що зробив кожен, щоб ця війна завершилася.

Своїми думками поділився й полковник Віталій Провозін, який від початку бойових дій на Донбасі робить все, щоб ми здобули перемогу, а також добре знає отця Андрія Дуду. Як пожартував священник, мабуть, краще, аніж він сам себе знає:

Це буде п’ятий новий рік, який ми зустрічатимемо на Сході України разом із нашими воїнами. Коли отець Андрій їде на якийсь час до Львова, то хлопці запитують: «де той капелан, в якого флешка в голові». Він дійсно знає безліч віршів різними мовами. Вже можу анонсувати наступний захід, який проведемо у Політехніці ― літературний вечір Шевченківські читання. Адже отець Андрій разом із народним артистом Олегом Лихачем зі Шевченковим словом проїхали всю Канаду, зібравши чималу суму на підтримку наших воїнів. Тож матимете нагоду послухати вірші у декламуванні нашого капелана, ― додав Віталій Провозін.

На завершення презентації виставки отець Андрій зачитав декілька віршів. Спершу зачитав поезію «Трагедія людини» угорського поета Імре Мадача у перекладі Миколи Лукаша, а після ―  твори Тараса Шевченка.

на фотовиставці «Фронтові друзі» на фотовиставці «Фронтові друзі» на фотовиставці «Фронтові друзі» на фотовиставці «Фронтові друзі» на фотовиставці «Фронтові друзі» на фотовиставці «Фронтові друзі» на фотовиставці «Фронтові друзі» на фотовиставці «Фронтові друзі» на фотовиставці «Фронтові друзі»