Фінансова підтримка від держави для вступників на контракт: уряд запроваджує гранти на навчання

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

Цьогоріч вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть унікальну можливість отримати додаткову фінансову підтримку – державний грант. Це допоможе частково покрити вартість навчання на будь-якій бакалаврській програмі. Таке рішення, розроблене Міністерством освіти і науки України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством економіки, ухвалив уряд України 18 липня 2024 року.

Державний грант – це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом, отримати від 15 тисяч гривень і більше на рік для покриття частини вартості навчання.

Отримати грант може вступник, який:

  • вступає на бакалаврат після школи або коледжу;
  • вступає на денну або дуальну форму навчання на контракт;
  • має результати національного мультипредметного тесту (зовнішнього незалежного оцінювання) з будь-яких двох предметів з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня).

Загалом суму гранту визначають індивідуально для кожного – за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнту спеціальності.

  • Для вступників із результатом НМТ від 150 балів з будь-яких 2 предметів є можливість отримати грант у розмірі 15 тисяч гривень.
  • Грант ІІ рівня передбачає, що вступники з результатом НМТ від 170 балів з будь-яких 2 предметів претендуватимуть на грант у розмірі 25 тисяч гривень.

Важливо: розмір гранту може бути більшим (тобто, помножений на відповідний коефіцієнт), що залежатиме від обраної спеціальності.

Для деяких спеціальностей не передбачено гранту першого рівня, лише другого (отже, для вступників, у яких не менше ніж 170 балів із двох предметів).

Якщо ж студент вступає на бюджет, держава оплачує всю вартість навчання. Державні гранти не впливатимуть на тих студентів, які цьогоріч вступають на бюджет, вони отримають від держави оплату повної вартості навчання.

Докладніше – на сайті Міністерства освіти і науки України.

Інфографіка Інфографіка Інфографіка Інфографіка Інфографіка Інфографіка Інфографіка Інфографіка Інфографіка Інфографіка