Філософія боксу полягає у глибокому розумінні душі спортсмена поза рингом

Анна Тихоліз, студентка ІІ курсу кафедри ЖЗМК
Заставка до матеріалу

Бокс – складний вид спорту, що потребує чимало зусиль, – переконаний тренер боксу Купріян Гулей. З боксом своє життя чоловік пов’язав понад 20 років тому ще підлітком.

Перші боксерські рукавички Купріян надягнув у 12-річному віці, й відтоді спорт посідає ключове місце в його житті. За словами тренера, людині потрібні єдиноборства доти, доки є запит на самооборону та бажання вдосконалювати свою фізичну форму. Філософія боксу полягає у глибокому розумінні душі спортсмена поза рингом. Перш ніж починати тренування, зазначає тренер, треба збагнути, якою є людина, котра прийшла до тебе із запитом навчитися самооборони.

Починаючи з 1920-х років активну участь у тренуваннях та змаганнях стали брати жінки. Тож сьогодні жіночий бокс успішно розвивається й існує окремо від чоловічого.

Одним із викликів, що постав перед тренером після початку повномасштабного вторгнення, став відплив людей, адже незважаючи на те, що запит на спорт був, більшість студентів дещо розгубилися і не знали, куди рухатися далі.

На думку Купріяна, підготовка до спорту має бути поетапною: спочатку розвиток мінімальних навичок у дитячому садочку, потім підтримка фізичної форми у школі і вже більш розширене пізнання певного спорту – в університеті. У бокс зазвичай приходять діти віком 10–12 років.

Є студенти, які мають неабиякі навички у боксі, перш ніж приходять на заняття, а є ті, кому важче, але тренер охоче працює зі всіма і пишається досягненнями своїх вихованців як власними.

Купріян певен, що попереду ще безліч здобутків, прагне вдосконалення і вірить, що з кожним роком український спорт буде ще яскравіше квітнути на світовій спортивній арені.