Усі міські дитячі бібліотеки отримають книги, надруковані шрифтом Брайля в Ресурсному центрі Університету

За матеріалами сайту Львівської міської ради
Cлавко Нудик

У Львові почали друкувати шрифтом Брайля та озвучувати книгу львівського автора Юрія Винничука «Історія одного поросятка». Всю роботу здійснюють у рамках проекту Львівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ», підтриманого управлінням культури Львівської міської ради – «Читаємо на рівних. Бібліотека для всіх». Про це розповіла Оксана Потимко, заслужений працівник соціальної сфери України, керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка».

Відповідно до умов проекту, усі міські дитячі бібліотеки Львова (загалом їх 17) цього року вперше отримають 10 найменувань книг, надрукованих рельєфно-книжковим для незрячих.

– У такий спосіб прагнемо, щоб львівські бібліотеки були відкритими для різних категорій маленьких і юних читачів, щоб мали у своїх фондах не зовсім звичні рельєфно-крапкові книги, щоб кожна родина, яка виховує незряче дитя, могла взяти книжку в найближчій від власного дому бібліотеці. Врешті, щоб люди, які бачать, відкривали для себе веселих і щасливих розумників і розумничок, що творять і змінюють цей світ попри важкі вади зору, – каже Оксана Потимко.

Книгу озвучують співак Славко Нудик разом з незрячою дівчинкою Діанкою Патерегою, а друк брайлем забезпечуватимуть спеціалісти Ресурсного центру Львівської політехніки Катя Івашутіна та Марта Сидоряк.

Кожна книга, надрукована шрифтом Брайля, матиме CD з аудіоверсією літературного твору. До аудіювання запросили відомих особистостей.