Директорка МІОКу виступила з ключовою доповіддю на круглому столі з питань захисту прав українців у Росії

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка до матеріалу

9 грудня 2021 року у Києві директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська виступила з ключовою доповіддю на круглому столі з питань захисту прав українців у Російській Федерації.

Захід відбувся за участі представників органів державної влади України, українських наукових інституцій та експертного середовища. Ініціаторами його проведення виступили: Міжфракційне об’єднання Верховної ради України «Українці у Світі», Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки та Світовий Конгрес Українців.

У ході дискусії учасники обговорили актуальне становище української громади у Росії, переслідування та порушення їхніх прав, системну репресивну політику путінського, спрямовану на ліквідацію українських організацій у різноманітних регіонах РФ, насильницьку асиміляцію українців.

Учасники також обговорили можливі шляхи та інструменти протидії агресивній політиці Кремля і необхідність об’єднання зусиль задля системної підтримки етнічних українців Росії з боку України, послідовного відстоювання їхніх прав на міжнародній арені.

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою чи не єдина інституція в Україні, яка послідовно впродовж років співпрацювала з громадами українців у РФ, а зараз продовжує адвокаційну працю в Україні, ініціюючи розробку Державної програми підтримки українців Росії та програми репатріації.