Директорка МІОК Львівської політехніки Ірина Ключковська: «Українці Росії загнані в глухий кут»

За матеріалами Радіо Свобода
Ілюстрація до матеріалу

Українці в Росії залишилися сам на сам з Кремлем, який піддає їх системним репресіям, залякує, виганяє із храмів, закриває українські організації, намагається створити підконтрольні собі та інфільтрувати в них своїх агентів. Однак захистити їх нікому – місцеві суди слухняно виконують волю Кремля, міжнародні урядові організації не помічають системних знущань, а Україна також не має конкретного плану, як допомогти краянам.

Коли у 2010 році український Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» ініціював проєкт освітньої співпраці між місцевими школами та дев’ятьма російськими школами, директори, вчителі та учні у Львові радо відгукнулися на ідею разом вивчати історію й культуру українців зі школярами з татарстанського Нижньокамська чи столиці Башкортостану Уфи.

Учні обмінялися електронними адресами, щоб безпосередньо спілкуватися з ровесниками. Учителі зібрали бібліотечку української літератури, щоб надіслати колегам з Росії, ділилися своїми методиками, сценаріями свят, розробками уроків.

Але проєкт під назвою «Українська школа у Львові українській школі у Росії» швидко провалився.

– Ми почали аналізувати, чому цей проєкт провалився, і зрозуміли, що влада не могла допустити того, що знання про Україну буде поширюватися в Росії від самих українців. Вони вже тоді розуміли, що знання – це зброя, тому освітні проєкти для них були загрозою. Співати-танцювати вони місцевим українцям ще дозволяли, але навчання було заборонене. Проєкт провалився з дуже простої причини – учителі та батьки злякалися. Вони боялися, що це може негативно позначитися на їхніх кар’єрах, що це може зачепити їхніх дітей, і цей страх з того часу тільки поглибився, – розповідає у розмові з Радіо Свобода директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська.

Українські підручники з історії чи сценарії українських свят ніяк не вписувалися у політику, яку вже впроваджували у Москві, але яку довго не помічали у Києві, кажуть фахівці. Бо перед тим, як почати війну проти України на її території, додають вони, кремлівський режим почав воювати з тими українцями, яких мав під контролем – придушив, розколов чи підмінив на лояльні собі незалежні українські організації в самій Росії.