Директор МІОК Львівської політехніки взяла участь у роботі Першого Форуму мігрантів УГКЦ у Португалії

МІОК Львівської політехніки
Перший Форум мігрантів УГКЦ у Фатімі (Португалія)

21–22 жовтня 2016 року Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», на запрошення Пасторально-міграційного відділу (ПМВ) УГКЦ взяла участь у роботі Першого Форуму мігрантів УГКЦ, який відбувся у Фатімі (Португалія), та виступила як ключовий доповідач на тему «Українська мова як чинник ідентичності дітей та молоді в умовах еміграції».

Учасники Форуму, які приїхали з 18 країн Європи, обговорили низку питань, зокрема про духовний супровід трудових мігрантів, суспільно-громадську діяльність українців у Європі.

На сесії, яку організувала та модерувала сестра Христофора, голова Комісії освіти та виховання УГКЦ, «Освіта та виховання дітей і молоді – запорука та успіх розвитку української ідентичності в умовах еміграції» виступила Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України, яка окреслила коло завдань, що стоять перед Міністерством, необхідних для підтримки та розвитку українського шкільництва за кордоном. У своєму виступі Лілія Михайлівна говорила також про міжнародну сертифікацію з української мови та відзначила, що наразі готується єдиний стандарт з української мови як іноземної:

– Зараз над ним працюють групи з Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівського університету імені Івана Франка, Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка». І на основі цього стандарту ми виробимо міжнародний кваліфікаційний іспит. Я візьму це питання під власний контроль, щоби його пришвидшити.

Важливо, що до учасників Форуму звернувся зі словами вітання Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, який говорив про важливість збереження християнської та національної тотожності трудових мігрантів. «Інтеграція, але не асиміляція», – цю тезу запропонував Блаженніший для обговорення. Слід зазначити, що саме над цією проблемою працює Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, створюючи необхідний інтелектуальний продукт, аби запобігти асиміляції і плекати українську тотожність. Саме ця теза лягла в основу виступу Ірини Ключковської на освітній сесії.

Перший Форум мігрантів УГКЦ у Фатімі (Португалія) Перший Форум мігрантів УГКЦ у Фатімі (Португалія) Перший Форум мігрантів УГКЦ у Фатімі (Португалія) Перший Форум мігрантів УГКЦ у Фатімі (Португалія) Перший Форум мігрантів УГКЦ у Фатімі (Португалія)