Директор Хмельницького політехнічного коледжу обстоює ідею розвитку українських коледжів за прикладом США

Хмельницький політехнічний фаховий коледж Львівської політехніки
Вадим Овчарук

Один із перших випускників Програми Державного департаменту США «Адміністрування в коледжах США», організованої у партнерстві з Університетом штату Флорида та коледжем Санта Фе, голова Ради директорів закладів вищої освіти Хмельниччини, що здійснюють підготовку фахового молодшого бакалавра, директор Хмельницького політехнічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка», член Ради Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, доктор економічних наук Вадим Овчарук цілеспрямовано відстоює ідею розвитку українських коледжів за прикладом коледжів США.

На Симпозіумі випускників Програми академічних обмінів імені Фулбрайта (ССАР), що відбувся 9–10 вересня 2021 року в Маріуполі, Вадим Володимирович виступив на тему порівняння теперішньої системи фахової передвищої освіти України та системи доуніверситетської підготовки (державних коледжів) США. На переконливих прикладах він довів переваги, затребуваність та конкурентоспроможність передвищої освіти за умови якісної законодавчої бази.

Симпозіум зібрав однодумців, що об’єднались задля відстоювання інтересів галузі, впровадження передових освітніх методик та інновацій. Його відкриття відбулось у Центі розвитку стартапів 1991 Mariupol за участю представників Державного департаменту США, Посольства США в Україні, Офісу Президента України, Міністерства освіти і науки України.

З ініціативи голови Ради директорів ЗВО Хмельниччини, що здійснюють підготовку фахового молодшого бакалавра, Вадима Овчарука було створено громадську організацію «Спілка випускників Програми адміністрування в коледжах США». Рішенням новоствореної організації було надіслано звернення до голів фракцій Верховної Ради України з вимогою залучити до обговорення законопроєкту «Про професійну (професійно-технічну) освіту» представників коледжів з метою врахування інтересів цієї ланки освіти.

Варто зазначити, що ідею об’єднання зусиль для відстоювання фахової передвищої освіти Вадим Володимирович озвучив і на Регіональній нараді директорів закладів фахової передвищої освіти, яка відбулася 30 серпня 2021 року у Відокремленому структурному підрозділі «Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості» Національного університету харчових технологій.

Докладніше – на сайті Хмельницького політехнічного фахового коледжу.

На Симпозіумі випускників ССАР Вадим Овчарук На Симпозіумі випускників ССАР