«Як популяризувати рідну мову?»: думки студентів Політехніки перед Міжнародним днем рідної мови

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Ілона Швагла

21 лютого представники всіх націй і народностей у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято проголосили на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі. Міжнародний день рідної мови встановили з метою вшанування пам’яті загиблих захисників бенгальської мови в Республіці Бангладеш, де 21 лютого 1952 року з нечуваною жорстокістю розстріляли студентів-демонстрантів.

У нашій країні мовне питання – одне з найбільш спекулятивних у політичному світі. Сьогодні багато і часто говорять про рідну мову, державну мову, право кожного спілкуватися тією мовою, яку вважають своєю, про двомовність на державному рівні, щоб не образити, не принизити тих, хто має за рідну іншу, ніж державна мова. Яка ціна ігнорування важливості мовного питання знаємо на власному гіркому досвіді – війни на Донбасі, яка, значною мірою, спровокована спекуляцією різного бачення питання мови, культури, єдиного народу, держави.

«Заговори, щоб я тебе побачив» (Сократ). Цей вислів стає добрим індикатором у багатьох випадках: щоб зрозуміти темперамент людини, якою мовою говорить, які має цінності, а також її світоглядність. Щошвидше розвивається світ, то більше стає зрозуміло, що людині, для того, аби бути успішною, здатною розвивати власну країну, потрібно знати універсальні мови ділового, наукового світу. Та для того, щоб народ, держава могли рости, формуватися, необхідно знати і розвивати власну культуру, мову, традиції, які є основою кожної самодостатньої нації і держави. І, як не парадоксально, але для вирішення такого складного питання треба дуже мало – лише бажання. Кожен окремо, одноосібно спроможний, змінивши своє бачення, змінити країну.

Олександра Білич, студентка третього курсу Інституту архітектури:
«Треба нею розмовляти, писати, видавати книги, журнали»

Вважаю, якщо багато людей говорять іншою мовою, окрім державної, то логічно зробити і її державною. В Європі це часто зустрічається, наприклад у Швейцарії, і це погано не впливає на розвиток країни. Для мене рідна мова – українська, але, якщо опиняюся в іншомовному середовищі, то зручніше говорити тією мовою, якою мене будуть краще розуміти. Щоб розвивати, популяризувати мову перш за все треба нею розмовляти, писати, видавати книги, журнали.

Богдан Шостак, студент першого курсу магістратури Інституту геодезії:
«Вчити потрібно не лише іноземні мови, а й рідну»

Для мене рідна мова – українська. На іншу мову переходжу лише в крайніх випадках, коли мене не розуміють. Вважаю, що на загальнодержавному рівні має бути чітко визначена єдина мова, щоб об’єднати націю. Те, що твориться зараз на сході України спричинило власне поширення чужої мови там. Згодом у серйозну проблему може перерости і поширення англіцизмів. Хоча в науковому світі це найпоширеніша мова. Та молодь мусить розуміти, що вчити потрібно не лише іноземні мови, а й рідну. Щоб популяризувати мову, зробити її модною насамперед необхідно збільшувати частку україномовного продукту в ЗМІ, а також, щоб відомі люди пропагували спілкування українською.

Ілона Швагла, студентка першого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:
«Кожен має докладати зусилля»

Думаю, люди в тій чи іншій державі мають право говорити своєю рідною мовою, але все ж таки повинні поважити державну мову. Для України це питання має бути принципове. Щоб розвивати рідну мову кожен мусить починати зі себе, а не чекати наказу зверху. Я, щоб популяризувати українську мову, їздила в різні християнські табори, там з друзями організовували вечори, присвячені рідній мові, навчаючись у школі, також проводили різні заходи.

Тарас Гакало, магістр другого курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук:
«Спілкуюся, читаю, поважаю»

Для мене рідна мова – українська. Щоб популяризувати її я просто говорю українською мовою, читаю україномовну літературу і взагалі пропагую серед своїх знайомих, щоб говорили українською мовою. Вважаю, що люди можуть говорити тією мовою, якою бажають, але, якщо вони знаходяться в певній державі, то повинні знати державну мову принаймні на розмовному рівні і нею послуговуватися, коли це потрібно. Найлегше, на мою думку, популяризувати українську музику, бо так легше достукатися до молоді і зробити українську мову модною навіть далеко за межами країни. Добре було б також запровадити різні фестивалі українською мовою, тобто робити українську культурним явищем.

Богдан Шостак Тарас Гакало