Доцентка кафедри туризму ІСТР Мар’яна Сеньків долучилася до організації Всеукраїнської вікіконференції 2023

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

Цього разу щорічна подія української вікіспільноти, яка збирає українських вікімедійців для знайомства й обміну досвідом і яку організовує ГО «Вікімедіа Україна», відбулась у гібридному форматі: онлайн-день і місцеві вікізустрічі в Києві, Харкові та Комарні (Львівська область).

Доцентка кафедри туризму ІСТР Мар’яна Сеньків, яка теж є частиною української вікіспільноти, цьогоріч долучилася до організації вікіконфереції як координаторка місцевої зустрічі в місті Комарно.

«Комарнівська територіальна громада – це моя рідна громада, тому мені дуже хотілося, щоб вікіконференція відбулася саме тут, адже це чудовий спосіб привернути увагу вікіспільноти до багатої й унікальної історії та культурної спадщини мого краю. Зазвичай попередні зустрічі відбувались у великих містах, проте у 2021 році ця подія була організована в невеликому містечку Турбів на Вінниччині, і, звісно, це також мотивувало мене подати заявку на проведення вікіконференції в Комарні», – розповідає Мар’яна Сеньків.

Вікізустріч у Комарні зібрала 34 учасників, географія яких вражала – від Львівщини до Донеччини. Подія проходила у приміщенні дитячої музичної школи. Учасники обговорили теми, присвячені сестринським проєктам Вікіпедії, більше дізналися про вікітижні, грантові можливості д ГО «Вікімедіа Україна», сайти громад і тематичні фотоконкурси у вікісховищі.

Частина програми була присвячена освітній програмі Вікіпедії, під час якої Мар’яна Сеньків розповіла про досвід організації першої літньої вікішколи для старшокласників у Львівській політехніці.

Усі охочі навчитися редагувати вікіпедію взяли участь у вікітренінгу, що відбувся у місцевій загальноосвітній школі. Його учасниками були також учителі цієї школи.

Завдяки насиченій екскурсійній програмі, до розроблення й реалізації якої долучилися керівництво та працівники Комарнівської міської ради, а ще представники місцевої еліти, учасники конференції відвідали найцікавіші об’єкти культурної спадщини Комарнянщини, зокрема краєзнавчий музей при Малій академії мистецтв, Меморіальний комплекс «Комарнівська тюрма», костел, а також пам’ятки архітектури національного значення: стару Михайлівську церкву в Комарні та храм у селі Кліцько, музей підпільного штабу УПА генерала Романа Шухевича в селі Грімне, палац Балів у селі Тулиголове і краєзнавчий музей «Світлиця» у Новому Селі.

Мар’яна Сеньків виступала не лише в Комарні, а й під час онлайн-дня конференції в Києві, на місцевій вікізустрічі. Її доповідь стосувалася вражень і висновків від участі в конференції «Вікімедіа. Центрально-Східна Європа 2023» у Тбілісі (Грузія).

Детальна програма всіх днів конференції з презентаціями та відеозаписами виступів спікерів

До слова, цьогорічна вікіконференція стала однією з найбільших в історії української вікіспільноти: до неї загалом долучилося понад 100 учасників.

Для мене як для викладачки й науковиці цей досвід дуже цінний з практичного погляду, адже я була відповідальною за більшість організаційних аспектів проведення заходу в Комарні. На кафедрі туризму ми часто говоримо про культурну спадщину та способи її збереження, пишемо на цю тему статті. Й ось я мала реальну можливість долучитися до популяризації мого рідного краю далеко за межами Львівщини, співпрацювати з представниками місцевої влади та громади для досягнення спільної мети й майбутніх успішних проєктів, – підсумовує захід Мар’яна Сеньків.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції