Доцентка ІАРД Оксана Бойко: коли з’явилися перші синагоги в Україні й чому це важливий аспект української історії

За матеріалами Громадського радіо
Синанога в Острозі

Про історію синагог в Україні та про цей елемент українсько-єврейської архітектури Громадське радіо довідалося від кандидатки архітектури, доцентки кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» і наукової співробітниці Інституту «Укрзахідпроєктреставрація» Оксани Бойко.

Оксана Бойко є дослідницею архітектури, зокрема синагогальної архітектури. Одне з досліджень, а саме дисертація пані Оксани, називається «Архітектура мурованих синагог Правобережної України XVI–XX століть».

Що таке синагога і її призначення?

…Сам термін «синагога» походить з грецької мови і він означає «будинок зборів». У нас в Україні синагоги, як правило, називали школами або божницями. Поляки називали «божніца». Часами воно трансформувалося в такі терміни як «біжниця» і, як на Закарпатті я почула, «бужня».

Чи є різниця у самих будівлях і тих назвах? Очевидно, що немає. Синагога – це будинок зборів, і разом з тим це була сакральна будівля, де молилися. Чому будинок зборів? Бо там збиралися. Зрештою, синагогами називали і церкви, що можна зустріти в старих документах…

Коли і як почали з’являтися перші синагоги в Україні?

…Найдавніші юдеї в Україні появилися в княжі часи. І тоді вони, очевидно, будували свої храми, але про них ми не маємо інформації. Найдавніша інформація, що стосується синагог, походить вже з XV століття. Це найдавніша. Вони були будовані вже в XIV столітті, але ми маємо мало інформації, тільки згадки. Про те, наприклад, що у Львові була синагога. Але вже в ті часи, коли наші терени – Західна Україна – попали під Польщу, то з тих часів маємо більше інформації. Тут є і архівні матеріали, про це є і дослідження.

На жаль, ми маємо втрачений пласт цієї будівельної культури, великою мірою. Найдавніші синагоги були дерев’яними, могли бути фахверковими. Очевидно, що ці будівлі – ефемерні, бо вони часто горіли. Найдавніша синагога на наших теренах, яка збережена, не цілком, а частково – вона збережена в руїні і законсервована, це – синагога Нахмановичів, відома як «Золота Роза» у Львові. Вона збудована у 1582 році. Так ми можемо говорити про найдавнішу синагогальну будівельну культуру…

Хто мав право будувати синагоги?

…Будували самі громади, будували заможні члени громади, дуже часто будували також власники міста – як наприклад Микола Потоцький в Бучачі, котрий був меценатом храмів всіх громад. Часом допомагав сам король, як в Жовкві чи Золочеві – король Ян Собєський. Львівську синагогу «Золоту Розу» будував для себе купець Ісак Нахманович. Самими ж будівничими давніх синагог виступали християни і лише у виняткових випадках – це були юдеї. Чому християни виступали будівничими? Тому що, як було сказано, юдеї є елементом міським. У містах ми маємо торги і ми маємо ремісничі цехи. До будівельних цехів юдеї не мали права належати.

Повний текст матеріалу – на сайті Громадського радіо.