«Досвід повоєнного відновлення Київщини»: відбулася друга подія із серії зустрічей з випускниками кафедри містобудування

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-зустрічі

2 жовтня відбулася друга подія із серії зустрічей з випускниками кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки (і не тільки), які успішно працюють у галузі містобудування (містопланування, урбаністики, ландшафтної архітектури, дизайну тощо). Цикл зустрічей, який відбувається в рамках предмету «Теорія містобудування» магістерської освітньо-професійної програми «Містобудування» спеціальності 191 «Архітектура та містобудування», ініціювала завідувачка кафедри, к.арх., професор Галина Петришин.

Марія Маркіна (Тріль) закінчила навчання за спеціалізацією «містобудування» у Львівській політехніці у 2015 році, відтоді її доля пов’язана з Києвом. Сьогодні вона – сертифікований архітектор, заступниця голови Асоціації просторових планувальників Ради урбаністів Національної спілки архітекторів України, член правління Київської обласної організації НСАУ, дослідниця Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана.

Есе студентки Марії Плахтини

«Лекція «Досвід повоєнного відновлення Київщини» відкриває перед нами важливу й актуальну тему – відновлення міст і регіонів після воєнних подій та конфліктів. Марія Маркіна, маючи багаторічний досвід та експертні знання у галузі архітектури і просторового планування, привертає увагу до важливості розумного та стратегічного підходу до відновлення.

У лекції розглянуто динаміку збитків, завданих економіці України внаслідок воєнних конфліктів. Важливим аспектом є аналіз прямих втрат за типами майна та їхня оцінка за регіонами. Це допомагає розуміти масштаби руйнувань та приймати обґрунтовані рішення щодо відновлення.

Архітекторка наголошує на стратегічних засадах відбудови міст України, включаючи не лише фізичне відновлення інфраструктури, але й створення життєздатних та стійких громад. Також вона підкреслює важливість врахування потреб і побажань постраждалих від бойових дій жителів під час планування відновлення.

Лекція розглядає інструменти просторового планування в місті як ключовий елемент успішного відновлення. Вони дають змогу створити міста, що функціонують ефективно, сприяють підвищенню якості життя і забезпечують стійкий розвиток.

Особливо цінним є пропозиція архітекторки для студентів долучитися до процесу відновлення своїми ідеями та свіжим поглядом. Це свідчить про важливість колективної роботи й відкритості до нових інноваційних рішень у сфері відновлення після воєнних подій.

Загалом, лекція Марії Маркіної є важливим внеском у розуміння відновлення міст і регіонів після конфліктів для студентів та надає важливі настанови й інструменти для створення життєздатних і стійких спільнот у важких умовах повоєнного періоду».

Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі