Дослідницька інфраструктура та підтримка молодих учених: Верховна Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

6 червня 2024 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт про дослідницьку інфраструктуру та підтримку молодих учених. Мета – вдосконалити механізми створення й управління дослідницькою інфраструктурою, запровадити чітку та зрозумілу систематизацію вже наявної дослідницької інфраструктури відповідно до міжнародної практики й нові інструменти підтримки молодих учених.

Це дасть змогу власникам такої інфраструктури:

  • знаходити потенційних партнерів для співпраці всередині країни;
  • підвищувати якість результатів наукових досліджень;
  • отримувати більше ресурсів для розвитку власної наукової діяльності;
  • розвивати міжнародну співпрацю у науковій сфері.

Крім цього, відкриваються можливості спрямовувати кошти як з державного бюджету, так і залучені кошти іноземних партнерів на грантову підтримку для молодих науковців, які планують розвивати свою наукову кар’єру та отримувати освіту за програмами навчання в аспірантурі (ад’юнктурі), докторантурі, інтернатурі або резидентурі через Національний фонд досліджень України.

Також Ради молодих учених визначають як невіддільну частину громадського самоврядування закладів вищої освіти та наукових установ. Усім молодим ученим, які навчаються або працюють у закладі або установі, надано можливість обиратися й бути обраними в робочі, дорадчі, виборні та інші органи Ради молодих учених.

Основні нововведення законопроєкту – на сайті Міністерства освіти і науки України.