Долучення України до програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа»: плани та перспективи

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка з текстом  «Долучення України до програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа»»

Відбувся другий етап технічних переговорів з Європейською Комісією щодо умов долучення України до наступної рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021–2027 роки) та програми з досліджень та навчання «Євратом» (2021–2025 роки).

Упродовж засідання було визначено попередні терміни проведення консультацій та офіційних переговорів. Зокрема, вже на березень-квітень 2021 року заплановано обговорення попереднього тексту Угоди та третій етап технічних переговорів. Початок офіційних переговорів та процедури приєднання до програми заплановано на осінь 2021 року.

Для України будуть діяти перехідні умови при долученні до нової рамкової програми. Тобто українці зможуть брати участь у конкурсах програм «Горизонт Європа» та «Євратом» з початку їх офіційного запуску.

Європейська Комісія наголосила, що Україна має високий потенціал у сфері наукових досліджень та інноваційних рішень. Тому для українських учасників будуть відкриті всі можливі інструменти підтримки в межах програми «Горизонт Європа».

Активне залучення України до проєктів наступних програм «Горизонт Європа» та «Євратом» сприятиме реалізації пріоритетних напрямів розвитку наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні.

Докладніше – на сайті Міністерства освіти і науки України.