Для викладачів української мови за кордоном провели семінар «Українська для початківців: досвід МІОКу»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-семінару

15 жовтня відбувся науково-методичний семінар «Українська для початківців: досвід МІОКу». Це ще один захід у межах серії, започаткованих цьогоріч в Інституті семінарів «Навчальні видання МІОКу: новітні підходи до викладання української мови». Семінари відбуваються під патронатом Світової координаційної виховно-освітньої ради (СКВОР).

Цей семінар наукові співробітники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провели для освітян, які викладають українську мову як іноземну в Бразилії. Тут завдяки ініціативі Українсько-бразильської центральної репрезентації та Українському клубу «Полтава» українську мову почали вивчати понад 80 іноземців.

Юлія Регіна Бордун Биртольді з Бразилії, яка звернулася до МІОКу із запитом, залишила такий відгук про захід: «Дуже дякую за цей чудовий семінар! Ви неймовірні! Я дуже рада цьому партнерству!».

Семінар відкрила Любов Любчик, голова СКВОР, яка підкреслила важливість роботи МІОКу для промоції української мови у світі, розповіла про нові проєкти для діаспори та закликала до участі у них, зокрема у Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика.

Ірина Ключковська подякувала СКВОР за співпрацю та підтримку заходів, які проводить інститут, а також привітала усіх учасників семінару (понад 30 освітян з Бразилії, Аргентини, Італії, Португалії та інших країн) із Днем вчителя. Директорка МІОКу зауважила, що вчителі за кордоном – це чудові люди, які присвятили свою роботу та своє життя шкільництву, дарують знання і свою любов українській справі: «Ваша робота – це не просто праця. Це справжнісіньке покликання, до якого ви підходите з відкритим серцем. Дякую вам за ваше душевне тепло, за мудрість, за чесність. Бажаємо вам незгасного запалу і пристрасті у вашій роботі задля виховання розумного та освіченого покоління української діаспори!».

Оксана Трумко розповіла про підходи та методи викладання української мови як іноземної на початковому і базовому рівнях, запропонувала різні типи вправ до рівнів А1-А2 для кожного виду мовленнєвої діяльності (читання, слухання, письмо і говоріння). Галина Бойко розказала про особливості роботи з навчальним посібником «Крок-1» з УМІ (рівні А1-А2), звернула увагу на практичні поради щодо застосування навчального матеріалу для викладача та студента, навела приклади у використанні додаткових матеріалів підручника: аудіофайлів, словників, комплексу карток, тестів та ключів до лексичних та граматичних завдань. Науковиці поділилися своїм досвідом роботи з аудиторією відповідного рівня володіння мовою і відповіли на запитання.

Ця подія сприяє синергії освітян за кордоном і в Україні. МІОК і надалі продовжує роботу для поширення української мови у світі.