Для студентів Львівської політехніки провели семінар «Підприємницькі навички в умовах війни»

Сергій Попович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із семінару

23 листопада 2023 року львівські політехніки мали змогу відвідати семінар «Підприємницькі навички в умовах війни» та дізнатися більше про підприємництво, зокрема про те, як його розпочати і здобути на це грант від держави за програмою «єРобота». Захід організував відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом Львівської політехніки спільно із Львівською філією Львівського обласного центру зайнятості населення під егідою проєкту «Європейський рік навичок 2023».

Семінар проводила Наталія Рева – начальниця відділу Львівської філії Львівського обласного центру зайнятості (ЛОЦЗ). Захід покликаний розвивати підприємницькі навички й ініціативність молоді.

На початку зустрічі студенти мали змогу пройти тест на визначення своєї підприємницької схильності через сканування QR-коду на екрані. Результат допоміг з’ясувати, які задатки вони мають, і, можливо, підштовхнув їх до започаткування власної справи.

Насамперед треба було визначитися з тим, що таке підприємництво й самозайнятість. Студенти виявили кмітливість і вже досить багато про це знали.

– У підприємництві ми страхуємося, ризикуємо, щоб створити щось нове, якусь брендову річ, щось нове запатентувати, – зауважила Наталія Рева.

Важливим питанням на зустрічі були навички, які знадобляться підприємцеві. Адже крім фактичних знань у сфері діяльності – hard skills – йому обов’язково потрібні вміння ефективно працювати в колективі та комунікувати з партнерами – soft skills.

Створюючи свій бізнес, навіть якщо ви починатимете справу як один підприємець без найманих працівників, ви маєте пам’ятати, що soft skills – це найважливіше підґрунтя, – наголосила спікерка.

Аудиторія дізналася, зокрема, до кого звернутись і як оформити відповідну реєстрацію.

– Тепер «Дія» дає можливість, не виходячи з дому, за один день зареєструватися як приватний підприємець, – поінформувала пані Наталія.

Неабиякою можливістю для молодого бізнесу є здобуття грантів на свою справу. Їх видає як держава, так і західні інвестори.

– Одна з найпростіших програм, якими можна скористатися на сьогодні, – це «єРобота»: співфінансування Ощадбанку і Центру зайнятості, – зазначила спікерка.

Пройшовши репутаційну перевірки в Ощадбанку та заповнивши відповідні документи, за цією програмою можна отримати грант на суму від 50 до 250 тис. гривень. Витратити кошти на умовах та у відповідному відсотковому співвідношенні можна на закупівлю певного обладнання, матеріалів, сировини та на рекламу для початку роботи у межах шести місяців.

– На Львівщині подано понад тисячу позитивних рішень. Найбільше брали грантову підтримку на роздрібну й оптову торгівлю, ремонт автотранспорту, переробну промисловість, охорону здоров’я і сферу краси, – розповіла Наталія Рева.

Чимало кав’ярень і ресторанів, за її словами, перейшли з продажу на виготовлення харчової продукції та її доставляння. Доволі популярним напрямом сьогодні стає виготовлення сухих пайків як для війська, так і для цивільних, що мають проблеми з доступом до електропостачання.

– Головне бажання, кошти є, – підсумувала Наталія Рева.

Цього року на грантову підтримку підприємців держава виділяла 2 млрд гривень, а наступного року може й утричі більше. Тож це чудова нагода для ентузіастів з нашого університету. Якщо є бажання й далі розвивати підприємницькі навички, Львівський обласний центр зайнятості запрошує на майбутні вужчі тренінги, які планують організувати спільно зі Студією кар’єри Львівської політехніки, або в Центр професійно-технічної освіти, де вам допоможуть зі складанням бізнес-плану.

Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару