Для реалізації проєкту з удосконалення вищої освіти в Україні залучать кошти позики від МБРР

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

17 березня 2021 року Уряд ухвалив розпорядження Кабінету Міністрів України щодо залучення коштів позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР – інституція Групи Світового банку) для реалізації проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» у розмірі 200 мільйонів доларів США. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

За його словами, метою реалізації інвестиційного проєкту є створення умов для підвищення ефективності, якості та прозорості вищої освіти в Україні, підтримка системних реформ у сфері. Проєкт складається з чотирьох взаємопов’язаних компонентів, а його реалізація відбуватиметься впродовж п’яти років.

Перший компонент передбачає вдосконалення підходів до управління, фінансування, якості та прозорості у сфері вищої освіти, а саме: створення умов та стимулів для впровадження структурних реформ, зокрема, шляхом впровадження цифрових рішень.

Другий компонент передбачає формування партнерських альянсів закладів вищої освіти для підвищення ефективності та якості. В межах компонента передбачено підтримку об’єднаних ЗВО шляхом надання їм т. зв. інвестиційних стимулювальних «пакетів» – певних коштів, що можуть бути спрямовані на закупівлю обладнання, дослідницьких та навчальних лабораторій, незначні ремонтні та відновлювальні роботи.

Третім компонентом передбачено розбудову спроможності та покращення освітнього середовища. Передбачено фінансування закупівель комп’ютерного та мультимедійного обладнання і програмного забезпечення для організації дистанційного навчання й викладання, засобів сучасної телекомунікації, розбудови сучасної цифрової інфраструктури в ЗВО, розроблення та запуску електронних систем управління навчанням, придбання лабораторного обладнання для сучасних навчальних і дослідницьких лабораторій для ЗВО тощо.

У межах четвертого компонента фінансуватимуть, зокрема, оперативне управління проєктом, його оцінювання та моніторинг реалізації, організацію діяльності системи фінансового управління, підготовка звітних документів.

Докладніше – на сайті Міністерства освіти і науки України.